Ortodontik tedavi ile spee eğrisinde görülen değişiklikler ve bu değişikliklerin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the changes in the curve of spee after orthodontic treatment and the effects of these changes on dentofacial structures
- Tez No: 123730
- Danışmanlar: PROF.DR. F. ERHAN ÖZDİLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Spee Eğrisi, okluzal düzlem eğimi, leveling, ark uzunluğu, okluzal eğri, Curve of Spee, occlusal plane, leveling, arch length, occlusal curve
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 9164
Özet
150 ÖZET Ortodontik Tedavi ile Spee Eğrisinde Görülen Değişiklikler ve Bu Değişikliklerin Dentofasiyal Yapılar Üzerine Etkilerinin İncelenmesi İlk defa 1890 yılında Ferdinand Graf von Spee tarafından tanımlanan Spee Eğrisi (SE), mandibuler bukkal bölge dişlerinin oluşturduğu, bu dişlerin okluzal yüzeylerini içine alarak kondilin anterior sınırıyla devam eden anteroposterior, yukarı doğru konkav bir eğridir. SE ortodontik tedavi planlamasında göz önünde bulundurulan faktörlerden biridir ve ortodontik tedavi ile okluzal düzlemin sıralanması esnasında değiştirilmektedir. Amacımız, ortodontik tedavi ile SE'nde ve SE'nin dentofasiyal yapılarla ilişkisinde görülen değişiklikleri değerlendirmektir. Araştırmanın materyali, tedavi grubundaki 50 bireyden tedavi öncesi ve sonrasında ve kontrol grubundaki 20 bireyden kontrol öncesi ve kontrol sonrasında alınan lateral sefalometrik filmler ve el-bilek filmlerinden oluşmuştur. Araştırma kapsamına alınan bireylerin daimi dentisyonda dişsel sınıf I ilişkiye sahip olmalarına, dentisyonun tam olmasına ve iskeletsel olgulaşma dönemlerinin DP3U ve sonrası dönemden olmasına dikkat edilmiştir. Tedavi grubunu Edgewise tekniği ile çekimsiz, çekimli ve çekimli headgear'li tedavi edilmiş üç grup oluşturmaktadır. Çekimli tedavi gruplarında dört adet birinci premolar diş çekilmiş olmasına ve headgear'li grupta servikal headgear kullanılmış olmasına dikkat edilmiştir. Tedavi ve kontrol süresince oluşan değişiklikleri belirlemek amacı ile lateral sefalometrik filmler üzerinde 58 ölçüm yapılmış, SE yarıçapı ve derinliğinin yanısıra açısal olarak da değerlendirilmiştir. Tedavi ve kontrol grubunun başlangıç değerleri arasındaki farklılıkların gruplar arasında karşılaştırılması Varyans Analizi ve Duncan testi ile, tedavi veya kontrol öncesi ve sonrası değerler arasındaki farkların grup içi istatistiksel önemi, eş yapma t-testi ile, gruplar arası farkların önemi Varyans Analizi ve Duncan testi ile değerlendirilmiştir. SE ile ilgili ölçümlerle dentofasiyal ölçümlerin tedavi başı ve sonundaki ilişkisini tespit etmek amacıyla korelasyon analizi uygulanmıştır. Tedavi ve kontrol sonunda SE'nin yarıçapının en fazla çekimli grupta olmak üzere azaldığı, derinliğinin ise en fazla çekimli headgear'li grupta azaldığı görülmüştür. Eğrinin derinliği sadece çekimsiz grupta önemsiz seviyede artış göstermiştir. Gruplar arasındaki farklılıkların tedavi sonucu oluşan farklı diş hareketlerine bağlı olduğu düşünülmektedir. SE'nin yarıçapı ile SE'nin derinliğini gösteren ölçümler arasında negatif bir ilişki vardır, yani yarıçap arttıkça derinlik azalmaktadır. Ortodontik tedavi ile SE'nde görülen değişikliklerin multifaktöriyel olduğu, SE'nin belirlenmesinde özellikle dişlerin açısal konumunun boyutsal konumuna göre daha belirleyici olduğu, aynı zamanda ortodontik tedavi ile iskeletsel ölçümlerde görülen değişikliklerin de SE'ni etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
151 SUMMARY Evaluation of the Changes in the Curve of Spee After Orthodontic Treatment and the Effects of These Changes on Dentofacial Structures Curve of Spee (CS), first described by Ferdinand Graf von Spee in 1890, is an anteroposterior upward concave curve that consists of the occlusal surfaces of the mandibular posterior teeth and extends to the anterior border of the mandibular condyle. CS is one of the factors that is taken into consideration during treatment planning and is changed during treatment by leveling the occlusal plane. Our aim was to evaluate the changes in the CS and in its relationship with the dentofacial structures after orthodontic treatment. The study material consisted of lateral cephalograms and hand-wrist films taken from 50 individuals in the treatment group before and after treatment and from 20 individuals in the control group before and after the control period. It has been taken into consideration that the individuals included in the study all have Angle Class I molar relationship with full dentition and are in postpeak skeletal maturation period (DP3u and after). The treatment group consisted of three groups, treated by Edgewise technique as non-extraction, extraction and extraction with cervical headger. In order to define the changes that took place in the treatment and control groups, 58 parameters were measured on the lateral cephalometric films and CS was evaluated not only by its radius or depth, but also angularly. The comparison of the pretreatment/control values of the groups was determined by Variance Analysis and Duncan test, the statistical significance of the changes in the measurements during the observation period of all groups was determined by paired t-test. The statistical significance of the differences between the treatment and the control groups was compared by Variance Analysis and Duncan test. Also correlation analysis was used in order to determine the relationship between the measurements of CS and dentofacial measurements at the beginning and end of treatment. At the end of treatment and control period, it was determined that the radius of CS decreased most in the extraction group and its depth decreased most in the extraction headgear group. The depth of the CS showed an increase only in nonexraction group at a non significant level. It has been considered that these different changes between the groups were due to different tooth movements as a result of treatment. The changes in the CS after orthodontic treatment are thought to be multifactorial, the angular position of the teeth is more essential than their linear position in the determination of the CS and the changes in the skeletal measurements after orthodontic treatment also play a role in the changes of the CS.