Mandibulanın sagittal split osteotomisinde kullanılan değişik fiksasyon materyallerinin sonlu elemanlar stres analiz metodu ile incelenmesi
Finite element analysis of different screw fixation materials in the sagittal split osteotomy of the mandible
- Tez No: 123758
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDAL ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sagittal split osteotomisi, sonlu elemanlar stres analizi, mandibula, vida, kuvvet dağılımı, Sagittal split osteotomy, finite element analysis, mandible, screw, stress distribution
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 876
Özet
63 ÖZET Mandihulanın Sagittal Split Osteotomisinde Kullanılan Değişik Fiksasyon Materyallerinin Sonlu Elemanlar Stres Analiz Metodu ile İncelenmesi Çalışmamızda, sagittal split osteotomisi uygulanan mandibulada iki farklı materyalden üretilmiş vidalara ve kemik üzerine gelen biyomekanik kuvvetlerin etkisi üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirildi. Farklı konfîgürasyon ve materyal içeren bikortikal vidalar seçildi. Maksimum çiğneme kuvveti olarak 46N her iki vida tipine ve konfigürasyonuna uygulandı. Çiğneme kuvveti uygulandığında bikortikal olarak yerleştirilen vidalara ve çevre kemik dokusu üzerine gelen kuvvetin dağılımı bilgisayar ortamında değerlendirildi. Sonuç olarak üçgen konfigürasyonun daha stabil olduğu görüldü. Aynı zamanda çalışmamızdan elde ettiğimiz verilere göre çiğneme kuvvetleri karşısında her iki tip vidanın da yeterli stabiliteyi gösterdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
64 SUMMARY Finite Element Analysis of Different Screw Fixation Materials in The Sagittal Split Osteotomy of The Mandible In this study, three dimensional finite element model of the mandible was developed to simulate and study the biomechanical loads of two different screw-materials in sagittal split osteotomy. Using the finite element method clinical conditions were simulated. Different bicortical screw configurations and materials were chosen. Maximum chewing force of 46N was applied on both type of screws. When bite forces were applied, the distribution of stress in both bicortically inserted screws and the adjacent bone of a computer- generated mandible was recorded. Consequently, the most stable configuration was found to be a triangular one. Also the data showed that both of the screws were sufficiently stable to the chewing forces.