Kedi ve köpeklerde mandibulanın travmatik lezyonları
Mandibular traumatic lesions in cats and dogs
  1. Tez No: 123759
  2. Yazar: MEHMET ALPER ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, köpek, mandibula, ortopedik sağaltım, travma, Cat, dog, mandibula, orthopeadic treatment, trauma
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
92 ÖZET Kedi ve Köpeklerde Mandibula'nın Travmatik Lezyonları Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı Ortopedi ve Travmatoloji Bilim Dalı Kliniği'ne 2001-2002 yıllarında getirilen, mandibula'da travmatik lezyonları bulunan değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 21 kedi ve 5 köpek çalışma materyalini oluşturdu. Yapılan klinik ve radyolojik muayeneler sonrasında 21 kedide lezyonların dağılımına göre; 12 olguda symphysis mandibulae ayrılması, 5 olguda rostral corpus mandibulae kırığı (2 olguda bilateral), 1 olguda caudal corpus mandibulae kırığı, 5 olguda ramus mandibulae kırığı (1 olguda bilateral kırık), 4 olguda temporomandibular eklemi kapsayan arcus zygomaticus kırığı ve 4 olguda temporomandibular eklemde lüksasyon belirlendi. Beş köpekte lezyonların dağılımına göre; 3 olguda symphysis mandibulae ayrılması, 3 olguda corpus mandibulae kırığı belirlendi. Olguların xylazin HC1 %2 (Alfazyne®, 20mg/ml, Alfasan) ile premedikasyonu sonrasında, ketamin HC1 %10 (Alfamine®, 100mg/ml, Alfasan) uygulamasıyla genel anestezisi sağlandı. Belirlenen lezyona göre; 18 olguda intraoral yaklaşım, 5 olguda corpus mandibulae'nin ventralinden deri ensizyonu ile yaklaşım, 2 olguda arcus zygomaticus ventralinden lateral deri ensizyonu ile yaklaşımla şirurjikal girişimde bulunuldu. Bir olguda ise sadece konservatif sağaltım uygulandı. Olguya göre değişen fiksasyon yöntemleri; interarcade serklaj teli uygulaması, circumferential serklaj teli uygulaması, interdental serklaj teli uygulaması, interfragmental serklaj teli uygulaması, interfragmental pin uygulaması, intramedüller pin uygulaması, akrilik eksternal fiksatörü uygulaması, kemik plağı uygulaması ile stabilizasyon sağlandı. Postoperatif dönemde, rutin parenteral veya oral antibiyotik ile ağız içi antiseptik uygulamaları yapıldı. Olguların beslenmesinde, başlangıçta 4-7 gün sıvı daha sonra yumuşak gıda önerildi. İyileşme döneminde değişik aralıklarla, klinik ve radyolojik kontroller sürdürülerek, izlenebilen olgularda fonksiyonel iyileşmenin sağlandığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
93 SUMMARY Mandibular Traumatic Lesions in Cats and Dogs 21 cats and 5 dogs from different breed, age and sex that have had traumatic lesions of mandible, which were brougth to the clinics of Ankara University Veterinary Faculty, Department of Orthopaedics and Traumatology between the years 2001- 2002, formed the material of the study. After clinical and radiographical examinations, fracture of symphysis mandibulae in 12 cats, fracture of rostral corpus mandibulae in 5 cats (bilateral fracture in 2 cats), fracture of caudal corpus mandibulae in 1 cat, fracture of ramus mandibulae in 5 cats (bilateral fracture in 1 cat), fracture of arcus zygomaticus (fracture includes temporomandibular joint) in 4 cats, luxation of temporomandibular joint in 4 cats were determined and fracture of symphysis mandibulae in 3 dogs, fracture of corpus mandibulae in 3 dogs were determined. Xylazin HC1 2% (Alfazyne®, 20mg/ml, Alfasan) was administered for premedication; then ketamin HC1 10 % (Alfamine®, 100mg/ml, Alfasan) was used for general anesthesia. Intraoral surgical operative techniques were used in 1 8 cases, ventral skin incision along the ventral border of corpus mandibulae was made in 5 cases and lateral skin incision along the ventral border of the arcus zygomaticus was made in 2 cases for surgical exposure of lesions. Non-surgical treatment technique was used in 1 case. Different techniques (interarcade wiring, circumferential wiring, interdental wiring, interfragmentary wiring, interfragmentary pinning, intramedullary pinning, acrilic external skeletal pin splinting, bone plating) were used for stabilization. Postoperative parenteral or oral antibiotics were used for antimicrobial therapy. Liquid diets 4-7 days then soft foods and daily intraoral antiseptic application were recommended to patient owners. Cases were assessed clinical and radiological during postoperative period and functional recovery was obtained.