Türkiye'de üretilen ve seri numaraları ardışık olan silahlarda balistik izlerin karşılaştırılması
Comparison of ballistic marks in firearms having consecutive serial numbers and manufactured in Turkey
- Tez No: 123813
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL ATAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tabanca, kovan, ateşleme iğnesi, çıkarıcı, tırnak, mekanizma, ardışık seri numara, Pistol, cartridge case, firifig pin, ejector, extractor, breech, consecutive serial number
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
152 ÖZET Türkiye' de Üretilen ve Sert Numaraları Ardışık Oları Silahlarda Balistik Bu çalışmanın amacı; Türkiye' de fabrikasyon olarak üretilen ardışık seri numaralı silâhlardan atılan kovanların balistik izlerinin incelenmesi, karşılaştırılması ve ortaya çıkabilecek farklılıkların yorumlanmasıdır. Bunun için Türkiye' de fabrikasyon olarak üretim yapan dokuz ayrı markadan ardışık seri numaralı onar silah temin edildi. Her tabancadan on' ar fişek atıldı. Elde edilen kovanlar üzerindeki genel ve bireysel balistik izlerin ölçümlen Tübitak tarafından geliştirilen Balistika Bilgisayar Analiz Sistemi ile yapıldı ve şekilleri belirlendi. Her markanın kendi içerisinde olmak üzere kovanlar üzerindeki genel ve bireysel balistik izlerin karşılaştırılmaları yapıldı. Kovanlar üzerindeki genel izlerden iğne izi şekli, çıkana ve tırnak izlerinin yeri, iğne izi genişliği, tırnak izi uzunluğu, tırnak izi genişliği incelendiğinde ve elde edilen verilere Anova ve Manova testleri uygulandığında, aynı marka farklı silahlardan atılan kovanlar arasında farklılıklar bulunduğu saptandı. Kovanlar üzerindeki genel izlerin ölçümlerinde görülen küçük farklılıkların nedenleri; kullanılan fişekteki barutun miktarı, niteliği ve patlama basıncı, kullanılan tabancadaki yayların esnekliği, iğnenin tam vurmaması, tırnağın tam oturmaması gibi etkenlere bağlı olduğu görüldü. Kovanlar üzerindeki bireysel izlerden mekanizma, iğne ve çıkana izleri incelendiğinde, her silahtan atılan onar kovan üzerindeki bireysel izlerin aynı şekil ve bölgede oldukları, aynı marka farklı silahlardan atılan kovanların ise farklı şekil ve bölgelerde bireysel izler taşıdıkları tespit edildi.1531 Belirli bir tabancadan atılan kovanın balistik labora varlarında yapılan inceleme ve karşılaştırmalarında sadece atıldığı silahtan elde edilen kovanlar ile irtibatlandırıbileceği tekrar saptandı.
Özet (Çeviri)
154 SUMMARY Comparison of ballistic marks in firearms having consecutive serial (numbers and manufactured in Turkey. The purpose of this study is the examination, comparison and explanation of possible changes on the cartridge cases fired from firearms that having consecutive serial numbers and manufactured in Turkey. For this purpose, ten pistols having cohsequtive serial numbers for each nine different make has been supplied. Ten shots have been made on each pistol. The general and individual characteristics on cartridges cases have been measured and figured with Ballistic Computer Analyses System. The comparison of general and individual characteristics have been made in each mark. There are differences between the s^me make but different pistols when the figure of firing pin mark, the position of elector and extractor marks, the width of firing phi mark, the length of extractor mark and the Width of extractor are examined on cartdridges cases and the statistical tests Anova and Manova are applied on findings. The reasons of small differences on general characteristics are the amount, quality and explosion press of powder in used cartridge, the flexibility of bows, the firihg pin's and the exctractor's actions in pistols. There is no difference between individuals characteristics on cartridges cases shoted from the same pistol and there are differences between cartridge cases shoted from different pistols when individuals characteristics of breech, firing pin and ejector marks are examined.155 As a result it can be said again that in a ballistic laboratory a specific cartridge case is related with only the cartridge case shoted from the same pistol.