Hemşirelerin iş doyum düzeyleri ile genel yaşam doyum düzeyleri ilişkisi (Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örneği)
Relation between the job satisfaction levels and overall life satisfaction levels of nurses (Example of Ankara Atatürk Training and Research Hospital for Thoracic Diseases and Thoracic Surgery)
  1. Tez No: 123812
  2. Yazar: EMİNE TAŞKIN ŞENER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET MÜNİR ACUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, İş doyumu, Yaşam Doyumu, Hastane, örgütsel Davranış, Yönetim, Nurse, job satisfaction, life satisfaction, hospital, organisational behaviour, management
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
110 ÖZET Hemşirelerin İş Doyum Düzeyleri İle Genel Yaşam Doyum Düzeyleri İlişkisi (Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örneği) Bu araştırma, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin iş doyum düzeyleri ile genel yaşam doyum düzeyleri ilişkisini incelemeye yönelik olarak, betimsel nitelikte tarama modeli bir alan araştırması olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Bu amaçla, araştırmanın verileri 24 Haziran- 5 Temmuz 2002 tarihleri arasında araştırma grubundaki 1 1 5 hemşirenin katılımıyla toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırma grubunun sosyo-demografik özelliklerini ve mesleğe ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, iş doyum düzeylerini belirlemek için, Aksayan (1990) tarafından geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirliği belirlenmiş olan“Hemşirelik İş Doyum Ölçeği”, genel yaşam doyum düzeylerini belirlemek amacıyla da Yetim (1991) tarafından Türkiye'de geçerlik ve güvenirliği kanıtlanmış Diener, Emmans, Larsen ve Griffin (1983) tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirilmiş“Yaşam Doyum ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma grubunun, iş doyum düzeyini belirlemek amacıyla kullanılan ölçme aracı, 66 madde ve işin değişik 9 boyutuna ilişkin doyum ve doyumsuzluğu ortaya çıkaran sorulardan oluşan likert türü, dört seçenekli bir ölçektir, ölçekteki dokuz boyut; işin kendisi, ücret, güvenlik, gelişme olanakları, yükselme olanakları, çalışma ortam ve koşullan, yönetim biçimi, yöneticilerle ilişkiler ve çalışma arkadaşları ile ilişkilerdir. Araştırma grubunun yaşam doyum düzeyini belirlemek amacıyla kullanılan ölçme aracı ise 5 ifadeden oluşan 7 basamaklı bir puanlama ölçeğidir. Bu araştırmada, her bir bağımsız değişkene göre, iş değişik boyutları, genel iş doyum düzeyi ve genel yaşam doyum düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, araştırma grubundaki hemşirelerin genel iş doyum düzeylerinin düşük olduğu saptanmış olup, hemşirelerin en çok doyum sağladıkları işin ilk üç boyutunun; güvenlik, işin kendisi ve çalışma arkadaşları ile ilişkiler olduğu ve en doyumsuz oldukları boyutların ise; ücret, yükselme olanakları ve çalışma ortam ve koşulları olduğu bulunmuştur. Bu genel iş doyumsuzluğu çerçevesinde; yaşı küçük, bekar, çocuk sahibi olmayan, çalışma süresi az olan, işini kendisi seçmemiş olan, sürekli gündüz çalışan, mesleği kendine uygun bulmayan hemşirelerin iş doyum düzeyleri diğer katılımcılara göre daha düşüktür. Hemşirelerin genel iş doyumu düzeyi üzerinde en yüksek etkiye sahip olan iş boyutunun yönetim biçimi olduğu bulunmuştur. Araştırma grubundaki hemşirelerin yaşam doyum düzeyleri, düşük, orta ve yüksek olarak sınıflandırılmış ve araştırma grubunun orta düzeyde bir yaşam doyumu gösterdiği bulunmuştur. Araştırmanın bağımsız değişkenleri ile hemşirelerin yaşam doyum düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. İş doyum düzeyi ite genel yaşam düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek için yapılan istatistikte, hemşirelerin iş doyum düzeyleri ile genel yaşam doyum düzeyleri arasında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, sağlık hizmetlerimin sunumunda önemli bir yere sahip olan sağlık işgörenlerinden hemşirelerin, iş doyum düzeyleri ile genel yaşam doyum düzeylerinin artırılmasına yönelik olarak yöneticilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Relation between the job satisfaction levels and overall life satisfaction levels of nurses (Example of Ankara Atatürk Training and Research Hospital for Thoracic Diseases and Thoracic Surgery) This research was pb.net! and carried out as a field research with scanning model in a descriptive study design, aiming to examine the relation between the job satisfaction levels and overall life satisfaction levels of nurses working in Ankara Atatürk Training and Research Hospital forThoracic Diseases and Thoracic Surgeiy.For this purpose, the data of there search was collected with the participation of 1 15 r.urses in the research group during 25 June-5 July 2002. Data collection means used in the research are:“Personal Data Form”wich is established by the researcher in order to determine the socio-demographic properties and thoughts about the profession of research group;“Job Satisfaction Scale”which is proved to be valid and reliable and developed by Aksayan (1990) in order to determine the job satisfaction levels: and“Life Satisfaction Scale”which is proved to be valid and reliable in Turkey by Yetim (1991) and developed by Diener, EmmansJLarsen and Griffm(1983) in USA in order to determine the overall life satisfaction levels. The measurement means used to determine the job satisfaction levels of research group is a scale with four alternatives of Likert type composed of 66 items and question revealing the satisfaction and dissatisfaction regarding the 9 different aspects of the job. The nine aspects in the scale are; the job itself,wages, security, development opportunities, promotion opportunities, working environment and conditions, management type, relations with administrators and relations with teammates. The meassurement means used to determine the life satisfaction level of research group is a grading scale with 7 stages composed of 5 statements. According to results of the research it was seen that overall job satisfaction levels of nurses in research group ?.rc law and the first three aspects of the job they are satisfied with are; security, the job itself and relations with teammates. The aspects they are not satisfied with are wages, promotion opportunities and working environtment and conditions. Within this overall job dissatisfaction the job satisfaction levels of nurses who are young, single, without child, working less time, didn't choose the job themselves, who work always during the daytime and don't find the job appropriate for themselves are low comparing to others. The job aspect that has greatest effect on the overall job satisfaction of nurses is the management type. The life satisfaction levels of the nurses in research group are classified as high, medium and low and it was found that the research group has a medium level life satisfaction. A meaningful difference between the independent variables of research and life satisfaction levels of nurses wasn't determined. By the statistical examination carried out to inspect the relation between job satisfaction level and overall life satisfaction of nurses, it was determined that there is no meaningful diference between the job satisfaction levels and overall life satisfaction levels of nurses. In the light of result obtained from this research,we made some recommendations to administrators in order to increase job satisfaction levels and overall life satisfaction levels of nurses who have an important role in the provision of health services.