Parmakizi gruplarının dağılımının ve dizilişinin araştırılması
The inspection of dispersion groups and patterns of fingerprints
  1. Tez No: 123814
  2. Yazar: MEHMET SEVİM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL ATAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Olay yeri, delil, parmakizi grubu, parmakizi dizilişi, Crime Scene, evidence, fingerprint group, fingerprint pattern
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
102 ÖZET Parmakizi Gruplarının Dağılımının ve Dizilişinin Araştırılması Bu araştırmada; Konya, Trabzon ve Şırnak illerinde doğmuş kişilerden seçilen örnek gruplar üzerinde çalışılarak, her bir parmakta en çok rastlanılan parmakizi grupları; parmakizi gruplarından hangisine, hangi parmakta daha çok rastlandığı; on parmakta, sağ ve sol ellerde en çok rastlanılan parmakizi dizilişleri ile tüm bulguların iller arasında karşılaştırılması yapılmış ve elde edilen bulgular istatistiki olarak değerlendirilerek, bölgesel farklılık gösterip göstermedikleri araştırılmıştır. Bu şekilde; parmakizi uzmanının karşılaştığı parmakizinin ya da parmakizi dizilişlerinin, öncelikle hangi parmağa ve ele ait olabileceği konusunda fikir edinerek, parmakizi ön incelemesinde kolaylık sağlanması ve bölgesel farklılık konusunda anlamlı sonuçlara ulaşılması durumunda da, soruşturma alanının daraltılması amaçlanmıştır. Üç ilden; illerin nüfuslarını %90 doğrulukla temsil edebilecek, rasgele seçilmiş 670 adet örneğe ait parmakizlerinin, parmakizi makroskopu ve parmakizi büyüteci yardımıyla grupları tespit edilmiştir. Her örneğin parmaklarına ait parmakizi grupları, kodlanarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Tüm örneklere ait parmakizi gruplarının; bilgisayar ortamına aktarılmasını müteakip, istatistik paket programı yardımıyla, parmakizi gruplarının ve dizilişlerinin frekansları hesaplanmış ve karşılaştırma tabloları oluşturularak istatistiki analizler yapılmıştır. İstatiksel çalışmanın başarısı ve elde edilen sonuçların doğruluk seviyesi, alman örnek sayısının miktarı ile doğru orantılıdır. Bu çalışmada elde edilen bulguların doğruluk derecesi; rastlanabilecek birbirinden farklı durumların karşılaşılma oranının azlığı ve çalışılan örnek sayısının incelenebilecek miktarla sınırlı tutulma zorunluluğu nedeniyle, konu ile ilgili genel fikir verebilecek doğruluk oranını temsil etmekle beraber yine de sınırlıdır.103 Yapılan çalışma sonucunda; illere ve örneklerin tümüne göre parmakizlerinin ana ve alt gruplardaki, parmaklardaki, cinsiyete göre parmaklardaki, ellerdeki, ana gruplarının el ve parmaklardaki dağılımlarında dikkate alınacak seviyede farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir. Bu hususların; daha detaylı çalışmalar ile kısmi de olsa parmakizi araştırmalarında, teşhis unsurlarından biri olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
104 SUMMARY The Inspection of Dispersion Groups and Patterns of Fingerprints In this investigation, it's been studied on the sample groups who were borned in Konya, Trabzon and Şırnak and tried to prove if there is any provincal differences due to the fingerprint groups which were faced mostly on finger; which fingerprint groups are encountered on which finger of the hands; the mostly faced fingerprints on which fingers; on the ten fingers, right and left hands, the patters of the fingerprints and the comparision of all above among the provinces and the evolution of the statistical results. The groups of fingerprints that chosen randomly from 670 fingerprint samples in three provinces which can represent 90% accuracy to population of provinces determined by the way of fingerprint macroscope and fingerprint magnifier. Fingerprint groups which are related with each fingers of samples accessed to computer by coding. Having accessed to computer all of the samples of fingerprints via statistical package programme, frequencies of fingerprints groups and patterns were calculated and statistical analysis were made by making comparing tables. The accuracy level of the statistical working success and results are directly proportional to the number of samples. In this investigation the accuracy level of the results are limited due to the seldom ratio of the facing of the different cases and the obligation to study on the limited numbers of samples. End of this investigation; the differences on fingerprints in main and subgroups according to all providence and samples, fingers, fingers according to sex, hands, hand and fingers of main groups dispersion were found out at a considerable105 level. In the more detailed studies, it's been estimated that these conclusions can be used as one of the identification points in fingerprint investigations.