Ayakkabı izlerinin kriminalistik açıdan incelenmesi
A Study which gives information about shoe prints examination with respect to criminalistics
  1. Tez No: 123818
  2. Yazar: HÜSEYİN KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ayakkabı izleri, ayak izleri, Ayakkabı izlerinin sınıflandırılması, baskı izleri, iz delili, Shoe print, Foot print, bare foot prints, Impression Evidence, trace evidence 99
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik İncelemeler ve Kriminalistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Ayakkabı İzlerinin Kriminalistik Açıdan İncelenmesi Türkiye'de ayakkabı izlerinin Kriminalistik açıdan incelenmesi, eksikliği duyulan bir alandır. Dolayısıyla, ayakkabı izlerinin incelenmesini ele alan böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Adli olaylarda ayakkabı izlerinin değerlendirilmesi konusu Türkiye'de ilk ele alınmış bir konu olup, amaçlanan hedef ayakkabı izlerinin Türkiye'de meydana gelen adli olaylardaki değerini göstermektir. Bu çalışma kaynak oluşturmasının yanında günümüzdeki tüm teknikler hakkında da bilgi içermektedir. Çalışmanın ilk aşamasında; üç boyutlu ayakkabı izleri sert alçı, Cavex 37 ve Cavex Set Up Wax teknikleri kullanılarak, iki boyutlu ayakkabı izleri ise Elektrostatik Toz Taşıyıcı Cihazı, Manyetik Parmak İzi Tozu ve Şeffaf Bant teknikleri kullanılarak laboratuar ortamına taşınmıştır. Daha sonra elde edilen izler, Türkiye Kriminal Polis Laboratuarlarında bulunan M 420 Makroskop ve VSC cihazları kullanılarak incelenmiş, tespit edilen karakteristik özellikler bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Aynı işlemler şüpheli ayakkabı veya izleri için de uygulanarak her iki durum için mevcut olan karakteristik özellikler karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmada incelemeye konu izler ile şüpheli izlerin benzerlikleri yada farklılıkları belirlenmiştir. Son olarak elde edilen bu veriler değerlendirme aşamasında kullanılarak somut sonuçlara ulaşılmıştır. Bu çalışma ile ayakkabı izlerinin incelenmesinde VSC cihazı dünyada ilk kez kullanılmıştır. Sonuç olarak, olay yerinde bulunan ayakkabı izlerinin eğitimli ve tecrübeli uzmanlarca korunması, taşınması ve incelenmesi durumunda adli olayların aydınlatılabileceği gerçeğini ortaya çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A study which gives information about shoe prints examination with respect to Criminalistics. In Turkey examination of shoe prints with respect to Criminalistics is not studied well enough. So it is necessary to built up such a work which involves shoe prints examination. Evaluation of shoe prints for forensic cases in our country is firstly worked by this study and the main aim is to show the importance of this evidence. As well as being used as a source it also consists of today's all different techniques. As the first step 3 dimensional and 2 dimensional shoe prints under investigations are converted into usable forms for Laboratory examinations by using Strong Dental Stone, Cavex 37, Cavex Set Up Wax, Electrostatic Dust Lifter, Magnetic Finger Print Powder and Adhesive Lift techniques. Later the retrieved shoe prints are examined by means of equipment, ( i.e. stereo microscope, VSC-1 and their accessories), found in Turkish Crime Laboratories. Then all of the interpreted individualized characteristics for shoe prints are transferred to computer environment for further evaluations and identifications. The same steps are followed for the suspect shoes or shoe prints so that determined characteristics can be compared. By comparing these characteristics, all similarities and differences are observed. As a result these data are used to detect and report results of whole examination. VSC is used for the first time in the shoe prints examinations with this study in the world. Finally, it is showed that under proper conditions in which shoe prints are collected, lifted and examined by well trained examiners it is definitely possible to illuminate forensic cases.