Sığır mastitislerinden izole edilen stafilokokların yüzey özellikleri
Surface characteristics of staphylococci isolated from bovine mastitis
  1. Tez No: 123819
  2. Yazar: ERSAN KORUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. K. SERDAR DİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hemaglütinasyon, sığır mastitis, stafilokok, tuz agregasyon, yüzey özelliği, Hemagglutination, bovine mastitis, staphylococcus, salt aggregation, surface characteristic
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
37 ÖZET Sığır Mastitislerinden İzole Edilen Stafilokların Yüzey Özellikleri Bu çalışmada sığır mastitislerinden izole edilen 25 S.aureus suşu ile 10 koagulaz negatif stafilokok suşunun hemaglötinasyon (HA) özellikleri ve hidrofobisiteleri araştırıldı. HA testleri için koyun, keçi ve sığır eritrositleri kullanıldı. îzole edilen S.aureus'ların 26 °C'de kasiton agar üzerindeki kültürlerinin, koyun eritrositlerini %28 oranında aglütine ettiği görüldü. Suşların keçi eritrositlerini aglütine etmediği, sığır eritrositlerini ise %20 oranında aglütine ettiği saptandı. Farklı koyunlara ait eritrositlerin aglütine olma oranlan oldukça farklı bulundu. Çalışmada kullanılmak üzere, en yüksek titrenin de saptandığı, en fazla sayıda suş ile aglütinasyon gösteren 4 numaralı koyuna ait eritrositler seçildi. HA testleri farklı besi yerleri ve inkubasyon ısılarında üretilen aynı suşlarla tekrarlandı. Suşların 26 °C'deki kasiton agar kültürleri %28 oranında (7 suş) HA oluşturdu ve HA titreleri 1:2 ile 1 :32 arasında bulundu. Buna karşılık 26 ve 37 °C'deki kanlı agar kültürleri ile 37 °C'deki triptik soya agar (TSA) kültürleri HA oluşturmadı. Kasiton ağarda 37 °C'de üretilenler %20 oranında (5 suş) HA oluşturdu ve en yüksek titre 1:8 bulundu. TSA'da 26 °C'de üretilen kültürler ise %16 oranında (4 suş) HA oluşturdu ve en yüksek titre 1 :4 bulundu. Koagulaz negatif olan 10 adet stafilokok suşunun 26 °C'deki kasiton agar kültürlerinin sadece bir tanesi 1 :4 titrede HA oluşturdu. Hafif asidik pH'da (pH 6,5) ve tripsin ile muamele edilmiş eritrositlerde HA fitresinin kısmen arttığı saptandı. S.aureus suşları 100 °C'de 30 dakika bekletildiğinde HA oluşmadı. S.aureus ve koagulaz negatif stafilokok suşlarının yüzey hidrofobisiteleri tuz agregasyon testi (SAT) ile incelendi. Kasiton ağarda 26 °C'de üretilen S.aureus'ların %68'i, koagulaz negatif stafilokok suşlarının da %40'ı hidrofobik bulundu. Koagulaz negatif stafilokok suşları arasında da hidrofobik olanlarının saptanması, stafilokokların hidrofobisiteleri ile koagulaz üretimi arasında bir ilişkinin olmadığım gösterdi. Ayrıca hidrofobik veya hidrofilik olduğu saptanan suşların HA oluşturabilmesi, hidrofobisite ile HA özelliği arasında da pozitif bir ilişkinin olmadığım ortaya koydu. Bunun yanında sığır mastitislerinden izole edilen S.aureus suşları arasında HA özelliği göstermeyenlerin de olması, mastitise neden olabilmeleri için bu özelliğe gereksinimleri olmadığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
38 SUMMARY Sıırface Characteristics of Staphylococci Isolated from Bovine Mastitis Hydrophobicity and hemagglutination (HA) characteristics of 25 S.aureus and 10 coagulase negative staphylococci isolated from bovine mastitis were investigated in this study. Ovine, caprine and bovine erythrocytes were used in HA tests. Twenty percent of S.aureus strains grown on casiton agar at 26 °C hemagglutinated sheep erythrocytes. Bovine erythrocytes were agglutinated by 28% of strains while caprine erythrocytes were not agglutinated. Erythrocytes belonging to different individual sheep, showed rather different rate of agglutination. Erythrocytes of sheep number 4 which were agglutinated by the highest number of strain and also exhibited highest HA titre were chosen to be used in this study. HA tests were repeated with strains grown in different incubation temperatures and on different solid culture media. Casiton agar cultures at 26 °C exhibited HA at the rate of 28% (7strains) and HA titre was found to be in dilutions of 1 :2-l :32. Blood agar cultures at 26 and 37 °C and tryptic soy agar (TSA) cultures at 37 °C did not cause HA. Strains grown on casiton agar at 37 °C caused HA at the rate of 20% (5 strains) and the highest titre was found to be 1:8. TSA cultures at 26 °C, showed HA at the rate of 16% (4 strains) and the highest titre was found to be 1:4. Out of 10 coagulase negative staphylococci grown on casiton agar at 26 °C, only one strain produced HA and HA titre was 1 :4. HA titreş were found to be partially rising in slightly acidic conditions (pH 6,5) and when erithrocytes treated with trypsine. S.aureus strains kept at 100 °C for 30 munites in water bath, did not cause any HA. Cell surface hydrophobicity of S.aureus and coagulase negative staphylococci, was studied by salt aggregation test (SAT). Sixty eight percent of S.aureus strains grown on casiton agar at 26 °C, and forty percent of coagulase negative staphylococci grown under same conditions were found to be hydrophobic. The determination of hydrophobic characteristic in coagulase negative staphylococci, indicated that there was no relation between staphylococcal hydrophobicity and coagulase production. The presence of both hydrophobic and hydrophylic traits in HA positive strains also indicated that there was no positive relation between HA characteristic and hydrophobicity. In addition to mis, presence of some S.aureus strains isolated from bovine mastitis which were not presenting HA charateristic, indicated that strains do not need to possess this characteristic in order to cause mastitis.