Solunum yolu problemlerinin üst çene gelişimine etkisi
The Effects of nasopharyngeal airway problems on maxillary growth
- Tez No: 123823
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. MELİHA RÜBENDÜZ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Akustik rinometri, maksiller transversal yetersizlik, nazofarengeal havayolu, posterior çapraz kapanış, Acoustic rhinometry, nasopharyngeal airway, posterior cross-bite, transversal maxillary deficiency
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 123
Özet
108 ÖZET Solunum Yolu Problemlerinin Üst Çene Gelişimine Etkisi Üst havayolu tıkanıklıkları ve kraniofasial ve dentoalveoler gelişime etkileri bu yüzyılın başından beri dikkat çeken konulardan biridir. Yapılan birçok çalışmada elde edilen bulgular ağız solunumu ile iskeletsel ve dental anomaliler arasında ilişki bulunduğunu ortaya koymuş, ancak yayınlardaki çalışma düzeni ve istatistik analiz eksikliği bu ilişkinin genel olarak kabul görmesini engellemiştir. Üst havayolu yetersizliklerinin belirlenmesi ve ortodontik vakaların üst havayolu tıkanıklıklarının giderilmesi, ortodontistler ile KBB uzmanlarının sıklıkla işbirliğini gerektiren konulardır. Bu araştırmanın amacı: 1. Maksiller darlığa sahip bireylerin normal kapanışlı bireylerden daha farklı bir nasofarengeal havayolu kapasitesine sahip olup olmadığının incelenmesi, 2. Yatay solunum yolu boyutlarının gruplar arasında herhangi bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi, 3. Postero-anterior nazal kavite genişlikleri ve diğer kraniyofasiyal transversal boyutlar açısından farklılıkların olup olmadığının incelenmesi, 4. Maksiller darlıktı bireylerde dentoalveoler ve kraniofasiyal yapılarda transversal ve sagittal boyutlarda ortaya çıkan farklılıkların mevcut etyolojik faktörlerle ilişkili olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmanın materyalini 30'u posterior çapraz kapanışa (15 kız, 15 erkek) ve 27'si normal oklüzyona sahip (14 kız, 13 erkek) toplam 57 bireyin lateral sefalometrik ve postero-anterior filmleri, dental modelleri ile akustik rinometrik ölçümleri oluşturmuştur. Çapraz kapanış grubu ve kontrol grubunu oluşturan bireylerin dental ve kronolojik yaşları ile gelişim dönemleri açısından benzer olmalarına dikkat edilmiştir. Bireylerin tümü erken gelişim dönemindedir. Her iki gruptaki kız ve erkek birey sayıları da denkleştirilmiştir. Elde edilen lateral sefalometrik ve PA filmlerden açısal, boyutsal ve oransal, dental modellerden boyutsal ve oransal, üst havayolu kapasitesini değerlendirmek amacıyla da akustik rinometrik ölçümler kullanılmıştır. Ayrıca lateral sefalometrik filmlerde adenoid boyutları, PA filmlerde ise nazal kavite tıkanıklığı görsel olarak değerlendirilip skorlanmıştır. Elde edilen tüm ölçümlerdeki gruplar arasındaki farklılıklar Student's t- testi ile karşılaştırılmış, akustik rinometrik ölçümlerin dekonjestan öncesi ve sonrası değerlerinin grup içindeki farklılıkları ise eş yapma t-testi ile değerlendirilmiştir. Lateral sefalometrik ve PA filmler ile dental modellerden elde edilen ölçümler arası ilişkileri değerlendirmek amacı ile de z-testi uygulanmıştır. Yine lateral sefalometrik ve PA filmlerde yapılan skorlamalar grup içinde ve gruplar arasında z testi ile karşılaştırmıştır. Sonuç olarak;109 Çapraz kapanışlı bireylerde, maksillanın sadece transversal değil, sagittal yönde de gelişim yetersizliğine sahip olduğu, mandibulada hem morfolojik hem de konumsal değişikliklerin ortaya çıktığı, nazofarengeal havayolu boyutlarının hem sagittal hem de vertikal olarak kontrol grubuna göre belirgin oranda dar olduğu tespit edilmiştir. Normal kapanışlı bireylerle çaprazlı bireyler arasında akustik rinometrik ölçümler (nazal direnç, volüm ve MKA) bakımından benzerlik olduğu, nazal kavitedeki iskelet ve yumuşak doku tıkanıklığı açısından da gruplar arasında farklılık bulunmadığı ancak nazal kavite tabanının çaprazlı bireylerde daha dar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
110 SUMMARY The Effects of Nasopharyngeal Airway Problems on Maxillary Growth Upper airway obstructions and their effects on craniofacial and dentoalveolar growth is a subject grabbing attention till the beginning of this century. Many studies have reported a relationship between mouth breathing and skeletodental abnormalities, but study order and statistic analyses has prevented the common acceptance of this relation. The diagnosis and treatment of upper airway obstructions frequently require teamwork of orthodontists and ear-nose- throat specialists. The aim of this study was: 1. To examine if the subjects having transversal maxillary deficiency have a different nasopharyngeal airway capacity than subjects with normal occlusion, 2. To observe if horizontal airway measurements display a difference between groups, 3. To examine if there is any variation regarding postero-anterior nasal cavity widths and other transversal craniofacial dimensions, 4. To evaluate the differences in the transversal and sagittal dentoalveolar and craniofacial structures of subjects having transversal maxillary deficiency with respect to the etiologic factors. The material of this study consisted of lateral cephalometric and postero-anterior films, dental casts and acoustic rhinometric measurements of 57 subjects; 30 (15 girls, 15 boys) with posterior cross-bite and 27 (14 girls, 13 boys) having normal occlusion. All of the subjects were at early growth and development periods and groups were similar consistent with the number of boys and girls. Angular, linear and proportional measurements were made on the lateral cephalometric, postero-anterior films, also linear and proportional measurements were made on dental casts and acoustic rhinometric measurements were used to evaluate the upper airway capacity. In addition, the adenoid dimensions and nasal cavity obstruction was evaluated visually and scored using lateral cephalometric and postero- anterior films respectively. Student's t-test was performed to determine the difference between the groups and Mest was used to evaluate the intra-group differences of the rhinometric measurements before and after decongestion application. Z-test was performed to evaluate the correlations between measurements obtained from lateral cephalometric, PA films and dental casts. The comparison of score values measured from lateral cephalometric and PA films in each group and between groups was made using z-test. As a result, It was observed that the maxilla demonstrated deficiency not only transversally but also in the sagittal dimension and the mandible showed both dimensional and positional changes. The transversal and sagittal nazopharengeal airway dimensions were narrower in subjects having posterior cross-bite when compared to the control group.111 The acoustic rhinometric measurements (nasal resistance, volume and MCSA), skeletal and soft-tissue obstructions of the nasal cavity were similar in the normal and posterior cross-bite groups, while the nasal cavity floor was found narrower in subjects with posterior cross-bite.