Farklı materyallerle güçlendirilen akrilik rezinlerin yaşlandırma işlemi sonrası fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of physical properties of the acrylic resins reinforced with various fibers after accelerated aging
- Tez No: 123822
- Danışmanlar: PROF.DR. LALE KARAAĞAÇLIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Protez Kaide Materyalleri, Cam Lifleri, Transvers Dayanıklılık, Renk Stabilitesi, Hızlandırılmış Yaşlandırma, Denture Base Materials, Glass Fibers, Transverse Strength, Color Stability, Accelerated Aging
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
95 ÖZET Farklı Materyallerle Güçlendirilen Akrilik Rezinlerin Hızlandırılmış Yaşlandırma İşlemi Sonrası Fiziksel Özelliklerinin Değerlendirilmesi Konvansiyonel ısı ile ve mikrodalga enerjisi ile polimerize olan protez kaide materyallerine yerleştirilen E-cam ve Ever Sticknet cam lifleri yerleştirilerek yaptığımız akrilik rezin güçlendirme çalışmasında transvers dayanıklılık, elastik modülü ve renk stabilite özelliklerine hızlandırılmış yaşlandırma işleminin etkilerini in vitro olarak incelenmiştir. Akrilik rezin sistemlerinden mikrodalga enerjisi ile polimerize olan Acron MC, konvansiyonel ısı ile polimerize olan Paladent 20, tarafımızdan silanlanıp akril-likit toz karışımı ile doyurulan E-cam lifleri ve dimetakrilat monomer ile üretim aşamasında önceden doyurulmuş Ever Sticknet cam lifleri kullanılarak güçlendirilmiştir. Transvers dayanıklılık ve elastik modülü özelliklerinin değerlendirilmesinde ISO standartlarına uygun olarak hazırlanan akrilik örnekler yaşlandırma öncesi ve sonrasında Lloyd universal test cihazında üç nokta eğilme testine tabi tutulmuşlardır. Çalışmanın sonunda her iki tip akrilik rezin karşılaştırıldığında mikrodalga enerjisi ile polimerize olan akrilik rezininin daha yüksek değerlere sahip olduğu bulunmuştur. Yaşlandırma öncesi en iyi transvers dayanıklılık değerleri sergileyen E- cam lifleri olmuştur. Yaşlandırma sonucunda ise lifle güçlendirilen gruplarda test değerlerinde düşüşler gözlenmiştir. Elastik modülü96 değerlerinde bir farklılık bulunamaması tek tabaka olarak yerleştirilen liflerin elastik modülüne etkisinin bulunmadığını ortaya çıkarmıştır. Renk stabilite çalışmamızda ise yaşlandırma İşlemi öncesi kolorimetre cihazı yardımı ile alman L*, a*, b* renk parametreleri, yaşlandırma işlemi sonucu alınan değerlerle karşılaştırılmıştır. Buna göre oluşan renk değişikliklerin gözle görünür sınırların altında olması cam liflerinin ve yaşlandırma işleminin örneklerin renk stabilitelerine bir etkilerinin olmadığının göstergesidir.
Özet (Çeviri)
97 SUMMARY Evaluation of Physical Properties of the Acrylic Resins Reinforced With Various Fibers After Accelerated Aging In our study, the effects of the accelerated aging on the transverse strength, elastic modulus and color stability of the test specimens, which were made from conventional heat polymerized and microwave cured acrylic resin reinforced with E-glass and Ever Sticknet, were evaluated in vitro. Microwave cured Acron MC and heat polymerized Paladent 20 were reinforced with silanized and impregnated E-glass and dimethacrylate pre-impregnated Ever Sticknet. In the evaluation of transverse strength and elastic modulus, specimens were prepared according to ISO standarts and were subjected to 3 -Point bending tests on a Lloyd universal etsting machine, before and after accelerated aging. As a result, the transvers strength of samples made from microwave cured acrylic resin was found to be statistically significantly higher than heat polimerized acrylic resin. The specimens with E-glass fibers displayed the highest transverse strength before accelerated aging. After accelerated aging, test values of the reinforced groups were reduced. The elastic modulus values did not change, because single layer glass fiber in the test specimens does not have any effect on elastic modulus of test specimens.98 In the evaluation of color stability, L*, a*, b* parameters before accelerated aging were compared with the values after accelerated aging. According to the results, the color differences were not visually perceptable and this means that neither the reinforcing materials nor accelerated aging have any effect on color stability of the test specimens.