Cyathobasis fruticulosa (bunge) aellen alkaloitleri üzerinde çalışmalar
The investigations on the alkaloids of cyathobasis fruticulosa
- Tez No: 123852
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA KURUCU, PROF. DR. GÜLAÇTI TOPÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Chenopodiaceae alkaloitleri, Cyathobasis fruticulosa, Girgensohnia fruticulosa, hordenin, N-metil, N-formil-4-hidroksi-P-feniletilamin, Chenopodiaceae alkaloids, Cyathobasis fruticulosa, Girgensohnia fruticulosa, hordenine, N-methyl, N-formyl-4-hydroxy-P-phenylethylamine
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
131 ÖZET Cyathobasis fruticulosa Alkaloitleri Üzerinde Çalışmalar Bu çalışma, Türkiye bitki örtüsü için endemik bir bitki olan Cyathobasis fruticulosa (Bunge) Aellen (Chenopodiaceae) alkaloitlerini izole etmek, bunların kimyasal yapılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bitki materyali, Kayseri: İncesu - Develi yolu, Çayırözü köyü girişi, step ve yol kenarlarından toplanmıştır. İzolasyon çalışmaları, bitkinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan metanollu ekstrenin alkaloit fraksiyonu üzerinden yürütülmüştür. İzolasyon çalışmalarında, kromatografik yöntemler (KK, İTK, preparatif İTK ve kromatotron) ve bu kromatografik çalışmalarda, adsorban ve dolgu materyali olarak silikajel, nötral alüminyum oksit ve Sephadex LH- 20 kullanılmıştır. İzolasyon çalışmalarını takiben preparatif ince tabaka kromatografisi ve kristallendirme ile bileşikler saflaştırılmış ve toprak üstü kısımlarından biri yeni olan dört alkaloit ve iki basit fenolik olmak üzere toplam altı bileşik saf olarak elde edilmiştir. Bu bileşiklerin yapılan spektroskopik (UV, İR, 'H NMR ve 13C NMR, 'H-'H COSY, EIMS ve HREIMS) yöntemlerle hordenin, N-metiltetrahidro-P-karbolin, N-metil,N-formiltriptamin, N-metil, N- formil-4-hidroksi-p-feniletilamin (yeni), 4-metoksibenzoik asit, 4-hidroksiben- zaldehit olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen hordenin, N-metiltetrahidro- P-karbolin, N-metil, N-formil-4-hidroksi-P-feniletilamin ve bitkinin kök ve toprak üstü kısımlarından hazırlanan ekstreler üzerinde stotoksik ve antifungal aktivite çalışmaları yapılmış, ancak test edilen ekstre ve bileşiklerin anlamlı sitotoksik ve antifungal etki göstermemelerine karşın hordenin ve N-metiltetrahidro-P-karbolin ovaryum kanser hücrelerine ve yeni bileşik N-metil,N-formil-4-hidroksi-P- feniletilamin de iki mayaya karşı zayıf derecede antifungal aktivite göstermiştir.
Özet (Çeviri)
132 SUMMARY The investigations on the alkaloids of Cyathobasis fruticulosa In this study, Cyathobasis fruticulosa (Bunge) Aellen (Chenopodiaceae), an endemic species to Turkey, has been investigated for the isolation, structure elucidation of its alkaloids. The plant material was collected from Kayseri: between İncesu and Develi, approaching Çayırözü village, found at road sides and steppes. Isolation procedure was carried out on the alkaloid fraction of metanol extract prepared from the overground parts of the plant. Chromatographical methods (CC, TLC, PTLC and chromatotron) were used in the isolation studies. Silicagel, neutral alumina and Sephadex LH-20 were used as adsorbents in the chromatographic separations. Following isolation studies, the compounds have been purified by PTLC (Preparative Thin Layer Chromatography) and crystallization. As a result, from the aerial parts extract of the plant, four alkaloids, one being new (N-methyl,N-formyl-4-hydroxy- P-phenylethylamine) and two fenolik compounds were isolated. The structures of the pure compounds were elucidated by means of spectroscopic (UV, IR, 'H NMR and 13C NMR, 'H-'H COSY, EIMS, HREIMS) methods as hordenine, N- methyltetrahydro-p-carboline, N-methyl,N-formyltryptamine, N-methyl,N- formyl-4-hydroxy-P-phenylethylamine, 4-methoxybenzoic acid, 4-hydroxyben- zaldehyde. Cytotoxic and antifungal activity tests were performed on hordenine, N- methyltetrahydro-P-carboline, N-methyl,N-formyl-4-hydroxy-P-phenylethylamine and on the extract prepared from the roots and aerial parts of the plant. None of them were found to be highly active, however, hordenine and N-methyltetrahydro-P- carboline showed weak activitiy against ovarian cell line while the new compound N-methyl,N-formyl-4-hydroxy-P-phenylethylamine showed weak antifungal activity against two yeasts.