Türkiye'de yetişen ballota L. türlerinin diterpen ve flavonoid contents of ballota (L.) species growing in Turkey
The investigation of diterpenoid and flavonoid contents of ballota (L:) species growing in Turkey
- Tez No: 123853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN SALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Ballota, Diterpen ve Flavonoit izolasyonu, Kemotaksonomi, Mikrobiyolojik çalışmalar, YBSK analizi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 325
Özet
289 ÖZET Türkiye'de Yetişen Bal/ota (L.) Türlerinin Diterpen ve Flavonoit İçeriklerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada Türkiye'de yetişen Ballota türlerinin diterpen ve flavonoit içeriklerinin araştırılması amaçlanmış ve Türkiye'de bulunan Ballota nigra subsp. kurdica hariç tüm tür ve tür altı seviyedeki taksonların tamamı toplanarak çalışmaya başlanmıştır. Toplanan 16 taksonun her birinin asetonlu ekstresi hazırlanmış, İTK ve YBSK ile bu türlerin kimyasal içerikleri karşılaştırılmıştır. Bu analizler sonucu diterpen ve flavonoit yönünden en zengin türler olan Ballota glandulosissima ve Ballota inaequidens etken madde izolasyonu için uygun türler olarak saptanmıştır. Etken madde izolasyonunda kolon kromatografisi ve preparatif İTK dan yararlanılmış ve bu izolasyon yöntemleri sonucunda Ballota glandulosissima' dan kumatakenol, pakipodol, 5-hidroksi-7,3',4' trimetoksi flavon, velutol, salvigenol, korimbosol, retusol isimli 7 adet flavonoit izole edilmiştir. Ballota inaequidens' ten ise hispanolon ve ballonigrin isimli 2 adet diterpen ile 5-hidroksi-3,7,4' trimetoksi flavon, retusol, 5- hidroksi-7,4' dimetoksi flavon, pakipodol, fîlindulatol, 5-hidroksi-7,3',4' trimetoksi flavon isimli 6 adet flavonoit saf olarak izole edilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapı tayinleri UV, kütle, 'H-NMR, İ3C-NMR spektral yöntemleriyle saptanmıştır. Diterpenik bileşiklerin yapı tayininde ise tek ve çift dimensiyonlu NMR tekniklerinden (DEPT, COSY, HMBC, HMQC) yararlanılmıştır. İzole edilen bu bileşiklerle birlikte daha önce Yüksek Lisans tez çalışmaları sırasında tarafımızdan Ballota saxatilis subsp. saxatilis'ten izole edilen diterpen yapısında dehidrohispanolon ile flavonoit yapısında ladaneol'de standart olarak kullanılarak, bitki ekstrelerinin bu bileşikleri taşıyıp taşımadıkları yine İTK ve YBSK ile incelenmiştir. Bu analizlerden elde edilen kimyasal veriler“Flora of Turkey and the East Aegean Islands”da yer alan morfolojik karakterlerle kıyaslanarak kemotaksonomik bir sonuca gidilmiştir. Ayrıca izole edilen bileşiklerden bazılarının (hispanolon, kumatakenol, pakipodol, 5- hidroksi-7,3',4' trimetoksi flavon, velutol, 5-hidroksi-3,7,4' trimetoksi flavon, retusol) bazı Gram (+) bakterilere (Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Bacillus subtilis) ile Gram (-) bakterilere (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) ayrıca funguslara (Candida albicans, Candida krusei, Candida galabrata) karşı gösterdiği antimikrobiyal aktivite ölçülmüş bu bileşiklerin bakterilere aktif olmadığı ancak funguslara karşı aktivite gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
290 SUMMARY The Investigation of Diterpenoid and Flavonoid Contents of Ballota (L.) Species Growing in Turkey In this study, the diterpenoid and flavonoid content of Ballota species, growing in Turkey is determined. All of the species and subspecies except Ballota nigra subsp. kurdica are collected and investigated. Acetone extracts of the 1 6 taxa are prepared and the chemical constituents of the extracts are analyzed using TLC and HPLC. B. glandulosissima and B. inaequidens, which are found to be rich in diterpenoids and flavonoids, are chosen for the isolation of active compounds. Colon chromatography and preparative TLC are used for isolation; from B. glandulosissima 7 flavonoids, kumatakenin (jaranol), pachypodol, 5-hydroxy-7,3',4' trimethoxy flavone, velutin, salvigenin, corymbosin, retusin and from B. inaequidens 2 diterpenoids, hispanolone, ballonigrine and 6 flavonoids, 5-hydroxy-3,7,4' trimethoxy flavone, retusin, 5- hydroxy-7,4' dimethoxy flavone, pachypodol, filindulatin, 5-hydroxy-7,3',4' trimethoxy flavone are isolated. The structures of the isolated compounds are determined using UV, MASS, lH- NMR, 13C-NMR spectral methods. ID and 2D NMR techniques (DEPT, COSY, HMBC, HMQC) are used for determining the structures of diterpenoid compounds. In addition to these compounds, plant extracts are also analyzed for their dehydrohispanolone which is a diterpenoid and the flavonoid ladanein contents by using TLC and HPLC methods. The standards of these compounds were obtained from Ballota saxatilis subsp. saxatilis during our MS thesis studies. By comparing the chemical data obtained from these analysis with the morphological characteristics found in“Flora of Turkey and East Aegean Islands”chemotaxonomic results are obtained. Some of these isolated compounds (hispanolone, kumatakenin (jaranol), pachypodol, 5-hydroxy-7,3',4' trimethoxy flavone, velutin, 5-hydroxy-3,7,4' trimethoxy flavone, retusin) are also tested for their antimicrobial activities against some of the Gr (+) bacteria (Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Bacillus subtilis), Gr (-) bacteria (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) and fungi (Candida albicans, Candida krusei, Candida galabrata) and found to be active against fungi but not against bacteria Key Words : Ballota, Isolation of Diterpenoid and Flavonoid, Microbiological studies, Chemotaxonomy, HPLC analysis.