Farklı restoratif materyallerin mine ve dentine makaslama dayanımları üzerine air-abraziv tekniği etkisi
The effect of air-abrasive technique on the shear bond strength of different restorative materials on enamel and dentin
  1. Tez No: 123851
  2. Yazar: ARZU MÜJDECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN GÖKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Air-abraziv, 600 grit abraziv disk, restoratif materyaller, makaslama dayanımı, Air-abrasive, 600 grit abrasive disc, restorative materials, shear bond strengths
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 894
Özet
74 ÖZET Farklı Restoratif Materyallerin Mine ve Dentine Makaslama Dayanımları Üzerine Air-abraziv Tekniğin Etkisi Bu çalışmanın amacı bir geleneksel cam iyonomer siman (lonofil Molar), bir rezin modifiye cam iyonomer siman (Vitremer), bir kompozit rezin (Pekalite), bir poliasit modifiye kompozit rezinin (Dyract) makaslama dayanımları üzerine air-abrazyonun etkisini değerlendirmektir. Çalışmamızda 112 adet çekilmiş maksiller anterior diş kullanıldı. Dişler test süresine kadar % 0.2 sodyum azid solüsyonunda bekletildi, daha sonra her biri 28 dişten oluşan 4 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki 28 dişin bukkal yüzeyleri 600 grit silikon karbit diskler (Soflex) ile aşındırılarak, ikinci gruptaki 28 dişin bukkal yüzeyine 25 \ım alüminyum oksit partiküllerine sahip air-abraziv cihaz (Micadent) yardımıyla 120 psi hava basıncı altında 6 s süre ile air-abrazyon işlemi uygulanarak düz mine yüzeyleri elde edildi. Bir elmas frez ile mine dokusu kaldırıldıktan sonra üçüncü gruptaki 28 dişin bukkal yüzeyleri 600 grit silikon karbit diskler ile aşındırılarak dördüncü gruptaki 28 dişin bukkal yüzeyine 25 \ım alüminyum oksit partiküllerine sahip air-abraziv cihaz yardımıyla 120 psi hava basıncı altında 6 s süre ile air- abrazyon işlemi uygulanarak düz dentin yüzeyleri elde edildi. 600 grit silikon karbit abraziv disklerle oluşturulan gruplar (I ve III) kontrol grubu olarak değerlendirildi. Air-abrazyon işleminden sonra rezidüel alüminyum oksit partiküllerinin temizlenmesi için örnekler 30 saniye su spreyi ile yıkandı. Daha sonra her bir gruptaki dişler tekrar 7'şer dişten oluşan 4 gruba ayrıldılar. Bir sellüloid silindirik mylar matrix (2 mm çapında 4 mm yüksekliğinde) yardımı ile restoratif materyaller üretici firma tavsiyesine uyularak düz mine ve dentin yüzeylerine uygulandı. Restore edilmiş bütün örnekler 24 saat 37 °C'de distile suda saklandıktan sonra 100 kez 5±2 °C ve 55±2 °C 'de termal siklus işlemine maruz bırakıldılar. Başlık hızı 0.05 mm/dak olan universal test makinesi (Testometric U4000) ile makaslama dayanımları tespit edildi. Bağlanma değerleri, bağlanma yüzeyindeki maksimum başarısızlık gücü olarak (MPa) hesaplandı. Her test grubunun ortalamaları ve standart sapmaları kaydedildi ve sonuçlar istatistiksel olarak Varyans Analizi ve Duncan testi ile değerlendirildi. Tüm test şartlarında en yüksek bağlanma değerleri kompozit rezin gruplarında, en düşük bağlanma değerleri ise geleneksel cam iyonomer siman gruplarında elde edildi.75 Ayrıca, tüm restoratif materyallerde air-abrazyon uygulanmış örneklerde 600 grit abraziv disk örneklerine göre daha yüksek bağlanma değerleri saptandı.
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY The Effect of Air-abrasive Technique on the Shear Bond Strength of Different Restorative Materials on Enamel and Dentin The purpose of this study was to evaluate the effect of air abrasion on the shear bond strengths of a conventional glass ionomer cement (lonofil Molar), a resin modified glass ionomer cement (Vitremer), a polyacid modified composite resin (Dyract) and a composite resin (Pekalite). In this study, 112 extracted human maxillary anterior teeth were used. The teeth were stored in 0.2 % sodium azide solution until the test period. Then, the teeth were randomly divided into four groups, each containing 28 teeth. The buccal surfaces of 28 teeth in the first group were grounded flat in enamel using 600 grit silicon carbide abrasive discs (Soflex) and the buccal surfaces of second group including 28 teeth were air-abraded for 6 seconds by means of an air-abrasive unit (Micadent) with 25 jim aluminum oxide particles at 120 psi air pressure. After the enamel was removed by using a diamond bur, the buccal surfaces of the third group including 28 teeth were ground flat in dentin using 600 grit silicon carbide abrasive discs and the buccal surfaces of the fourth group of 28 teeth were air-abraded for 6 seconds by means of air-abrasive unit with 25 jam aluminum oxide particles at 120 psi air pressure and ground flat in dentin was obtained. The groups (I and III) prepared with 600 grit silicon carbide abrasive discs were used to serve as control groups. After air abrasion, the specimens were rinsed with water spray for 30 seconds to clean the surfaces of residual alumina particles. Then, the teeth in each group were also randomly divided into four groups each containing 7 teeth. Restorative materials were applied on flat enamel and dentin surfaces by a celluloid cylindrical Mylar matrix (diameter 2.0, height 4.0 mm) according to the manufacturers' instructions. All of the restored specimens were stored in distilled water for 24 hours at 37 °C and then subjected to termocyling for 100 cycles between 5±2 °C and 55+2 °C water, with 30 seconds of dwell time. Shear bond strengths were determined using a Universal testing machine (Testometric U4000) at a crosshead speed of 0.05 mm/per minute. Bond strength in MPa was calculated by dividing the maximum force at failure by the bonded area. Means and standard deviations were determined for each test groups and data were evaluated statistically by using Analysis of Variance and Duncan tests.77 The results of this investigation revealed that the highest bond strengths were obtained in composite resin groups and lowest bond strengths were obtained in conventional glass ionomer groups under all the test conditions. In addition, air abraded specimens of all the restorative materials showed higher bond strengths than 600 grit abrasive disc groups