Sıçan beyin kan akımına eksojen melatoninin akut etkisi
Acute effects of exogenous melatonin on cerebral blood flow in rats
- Tez No: 123863
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEVLÜT YAPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Pineal bez, Melatonin, Beyin kan akımı, Karotis arter, Sıçan, Pineal gland, Melatonin, Cerebral blood flow, Carotid artery, Rat 38
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
7. ÖZET Pineal bezin salgıladığı en önemli hormon olan melatoninin beyin kan akımının düzenlenmesindeki rolü tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada farklı melatonin konsantrasyonlarının, erişkin sıçanların beyin ve karotis arter, kan akımlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Sprague-Dawley türü erişkin erkek sıçanlar dört gruba (n=6) ayrıldı. Kontrol grubuna, 99mTc HMPAO bolus enjeksiyonunu takiben dinamik sintigrafik ölçüm yapıldı. Aracı gruba sintigrafı öncesi, melatonin içermeyen fizyolojik serum ve %1 etanol karışımından periton içi verildi. Diğer iki gruptaki sıçanlara sintigrafi öncesi etanol ve fizyolojik serum içerisinde 0.1 ug/kg ve 100 ug/kg periton içi melatonin verildi. Tüm grupların sol ventrikül, tüm beyin, sağ ve sol karotis arterdeki ilgi alanları (ROI) çizildi. Zaman aktivite grafikleri oluşturuldu. Beyin retansiyon indeksi (BRI), sağ a. carotis communis kan akımı (RCR) ve sol a. carotis communis kan akımı oranları (LCR) belirlendi. Sıçanlara fizyolojik dozda (0.1 ug/kg) melatonin verildiğinde, BRI değerlerinin kontrol grubu değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı azalma gösterdiği saptandı (p=0.01). Farmakolojik dozda (100 ug/kg) melatonin verilen grubun BRI değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma meydana gelmedi. Fizyolojik dozda melatonin alan sıçanların RCR ve LCR değerleri kontrol ve aracı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Farmakolojik dozda melatonin alan sıçanların RCR değerlerinin yüksek olduğu görüldü. Melatonin, fizyolojik dozda sıçan beyin kan akımını azaltmaktadır. Farmakolojik dozda ise karotis arter kan akımını artırıcı etki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMARY Melatonin is the most important pineale hormone; little is known about it's role in the regulation of cerebral blood flow. The aim of this study is to investigate the effect of different concentrations of melatonin on cerebral and carotid artery blood flow in adult rats. Adult male Sprague-Dawley rats were randomized into four (n=6) groups. Dynamic scintigraphic measurement was performed to the control group following rapid intravenous injection of 99mTc HMPAO. Before scintigraphy, a solvent containing NaCl 0.9% plus 1% ethanol without melatonin was administrated to the vehicle group intraperitoneally. Another groups recieved 0.1 ug/kg or 100 ug/kg melatonin together with infusion of solvent that contains NaCl 0.9% plus 1% ethanol before dynamic scintigraphic measurements. Regions of interest (ROI's) were hand-drawn over the brain, left ventricule, right and left carotid arteries in rats; time activity curves of these ROI's were acquired. Brain retention indices (BRI), right carotid artery ratio (RCR), and left carotid artery ratio (LCR) values were determined. In comparison with controls, BRI value was observed to be significantly lower in rats when melatonin was administrated at it's physiological dose (0.1 ug/kg) (p=0.01). On the other hand, pharmacological dose of melatonin (100 ug/kg) did not result in significant chances of BRI value in when compared to control and vehicle groups. In rats that received melatonin at physiological dose, RCR and LCR values did not significantly differ from control and vehicle groups. However, pharmacological dose resulted in significantly higher RCR and LCR values. The results suggested that the administration of melatonin at physiological dose reduces cerebral blood flow in rats. At it's pharmacological dose, melatonin increases carotid artery blood flow in rats.