Deneysel ileusda indometasin kullanımının intestinal permeabilite ve bakteriyel translokasyon üzerine etkileri
The effects of indomethacine on intestinal permeability and bacterial translocation in intestinal obstruction
- Tez No: 123888
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA TÖRÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: intestinal obstrüksiyon, intestinal permeabilite, bakteriyel translokasyon, indometasin, Intestinal obstruction, intestinal permeability, bacterial translocation, indomethacine
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Deneysel İleusda İndometasin Kullanımının intestinal Permeabilite ve Bakteriyel Translokasyon Üzerine Etkileri Bu çalışmada sıçanlarda oluşturulan deneysel ileusda, 5 mg/kg dozunda sc. indometasin uygulamasının intestinal permeabilite ve bakteriyel translokasyon üzerinde olumlu etkileri okluğu görüldü. İndometasin uygulamasının deneysel ileus ile sıçan ileum dokusunda meydana gelen iltihabi infiltrasyonu anlamlı şekilde azaltırken, artan ödem ve hiperemi üzerinde aynı etkileri olmadığı görüldü. Deneysel ileus nedeni ile ileal dokuda villus uzunlukları ve mukoza kalınlıklarının azaldığı, ancak indometasin uygulamasının bu değişiklikler üzerinde olumlu etkileri olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
The Effects of Indomethacine on Intestinal Permeability and Bacterial Translocation in Intestinal Obstruction In this study, we have observed that administration of 5 mg/kg sc. indomethacine reduced intestinal permeability and bacterial translocation in rats after experimental intestinal obstruction, indomethacine significantly reduced inflamational ceil infiltration, but had no effects on tissue oedema and hyperaemia. Shortening of the villus structures and decrese in the thickness of mucosal layer were also observed in rat ileum after experimental intestinal obstruction, but indomethacine had no effects on this histopathological changes.