Kırsal bölgede eşleri tarafından fiziksel şiddet gören ve görmeyen kadınların benlik saygısı düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the level of self-esteem of women who are battered by their husbands or not in the country side
- Tez No: 123914
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜYESSER ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Benlik Saygısı, Violence Against Vomen, Self-Esteem
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, Burdur ili Gölhisar ilçesinde eşi tarafından fiziksel şiddet gören ve görmeyen kadınların benlik saygısı düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma kapsamına, Gölhisar ilçe merkezinde eşleri tarafından şiddet gören 69 ve yaş, eğitim, sürekli bir işinin olması ve oturduğu mahalle açısından benzer özelliklere sahip şiddet görmeyen 138 kadın alınmıştır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak iki form kullanılmıştır. Bunlar; kadınları tanıtıcı bilgi formu ve Coopersmith Benlik-saygısı Ölçeği 'dir. İstatistik işlemleri SPSS 8.0 programında yapılmıştır. Şiddet gören kadınların benlik saygısı puan ortalaması 49.04 ± 15.07 iken, şiddet görmeyen kadınların benlik saygısı puan ortalaması 67.07 ± 14.87 olarak belirlenmiştir. Her iki grubun benlik saygısı puan ortalaması arasındaki farkın ileri derecede anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bu veriye dayanarak şiddet görmenin kadının benlik saygısını düşürücü önemli bir faktör olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This is a descriptive and planned work to determine the level of self-esteem of women who are battered by their husbands or not. It has been done in Gölhisar, Burdur. The research is included 69 wqmen who are battered by their husbands and 138 nonbattered women who are the same in the dimension of age, education level, job and the place in which they are living in Gölhisar. In this research, two forms are used as data collecting instruments. These are named as descriptive information form for women and Coopersmith self-esteem measurement. The statistical ovulation have done by SPSS 8.0 programme. The means of self-esteem of women who are battered is between 49.04 ±15.07. The means of self-esteem of women who are not battered has founded between 67.07±14.87. When the means of groups are compared, it is seen big gap among them. It can be considered meaningful. Our results suggest the harshly behaving towards women is very important factor in decreasing of self-esteem.