Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinde Beck Depresyon Ölçeğine göre depresyon sıklığı ve sosyo-demografik özelliklerle depressif belirtilerin karşılaştırılması
Pamukkale University students depression prevalence according to Beck Depression Envanterial the correlation between depression and sociodemographic characteristics of these students and to obtain their problems
- Tez No: 123915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, üniversite gençliği
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Üniversite öğrencilerinde en sık rastlanan ruhsal sorun depresyon olarak tespit edilmiştir. Kişinin verimliliğini kaybetmesine, yaşam kalitesinin bozulmasına neden olan depresyon bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır. Çalışmamızda Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinde depresyon sıklığını, bunu etkileyen sosyo-ekonomik faktörleri ve öğrencilerin sorun alanlarını saptamayı amaçladık. Araştırma kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya 504 öğrenci alınmış olup, bunların %58.7'si erkek, %41.3'ü kadındır.Çalışmaya alınacak öğrenciler Tabakalı Rasgele Örneklem yoluyla okul ve sınıfa göre orantılı olarak alınmışlardır. Veriler anket uygulaması ile toplanmış, depresyon düzeyini saptamak için Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmamızın sonucunda Pamukkale Üniversitesi öğrencilerinde depresyon sıklığı %26.2 olarak bulunmuştur,ortalama depresyon puanı 12.88'dir. Depresyon ile ailelerin üniversite masraflarını karşılama durumu, ders başarısı, okul, sınıf, mezun olunan lise, istatistiksel olarak farklı bulunmuştur.. Cinsiyet, anne-babanın öğrenim durumu, anne-babanın mesleği ve en uzun yaşanılan coğrafi bölge arasında farklılık bulunamamıştır. Öğrencilerin en önemli sorunları sırasıyla sosyal yaşam ve tesis eksikliği, eğitim sisteminin ve kalitesinin yetersizliği ile ekonomik sorunlar olarak tespit edilmiştir. Ekonomik sorunlar, arkadaşlık ilişkileri ve sorunun olup olmaması depresyon ile istatistiksel olarak anlamlıdır. Depresyon üniversite gençleri arasında sık görülen bir problemdir. Bu sorunun çözümünde üniversite yönetimi gençlere yardımcı olacak çalışmaları yapmalıdır.
Özet (Çeviri)
The most frequent pyschiatric pathology is obtained as depression in the university students. Depression must also be determined as a public health problem because of its negative effects on peoples life quality and personal productivity. In our study we aimed to obtain the depression prevalence of Pamukkale University students, and also the socioeconomic factors and problems of the students which are effecting depression. This is a cross-sectional study.504 students are attendened the study, the ratio of male students was 58.7 % and the ratio of the female students was 41.3 %.The students were selected by the way of random sampling according to their school and class ratios.The sociodemographic data are picked up by taking poll and the Beck Depression Envantarial is used to see the depression level. We found the depression ratio 26.2 % among the Pamukkale University sudents. The family budgets for university education consuments, the success at the school, the school by itself, the class, and the high school are significantly difference with depression.Gender, parents 'education level, parents' job and the neigbourhood, most of the life has passed, are not difference with depression.The students three main problems are the absence of social events and facilities, the unqualified education systems and at last the economic problems.Depression is well difference with economic and friendship problems. KeywordsrDepression, university students