Denizli il merkezindeki hastanelerde çalışan hemşirelerde psikoaktif madde kullanımı
Usage of psychoactive drugs among nurses working in hospitals in the center of Denizli
- Tez No: 123928
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜYESSER ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sigara, alkol, madde, bağımlılık. 94, Cigarette, Alcohol, Subtance Abuse, Dependence. 95
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Vll. ÖZET Bu araştırma, 1998 yılında Denizli merkezde bulunan Denizli Devlet Hastanesi. Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin, sigara, alkol, madde kullanım prevalanslarını belirlemek amacıyla, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Veriler anket yöntemi ile toplanmış ve bilgisayarda SPSS 6.0 ve Epi-İnfo 5.0 programlan yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma grubunun yaş ortalaması 30.73±5.97'dir. Hemşirelerin % 32.0“ı sigarayı denemiş ve % 51.0'ı sigarayı halen içmekte iken, % 28.0”ı alkollü içkiyi denemiş ve % 24.0'ı halen alkollü içki kullanmaktadır. Madde kullanım oranı % 2.8 olup, en sık sakinleştirici / uyku ilaçlarının kullanıldığı belirlenmiştir. Sigara içen hemşirelerden % 39.5'nin çok az düzeyde sigara bağımlısı olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, hemşirelerde sigara, alkol ve madde kullananların bulunduğu, ancak diğer çalışmalarla kıyaslandığında sigaranın benzer oranlarda olup, alkol ve madde kullanımının daha düşük olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Vlll. SUMMARY Usage of Psychoactive Drugs Among Nurses Working in Hospitals in The Center of Denizli This study has been planned as a sectional and descriptive study, conducted to determine the prevalence of cigarette smoking, alcohol and drug abuse among nurses working at Denizli Goverment Hospital, Social Security Organization Hospital and Pamukkale University Hospital in city of Denizli. Data has been collected by questionnaire method and evaluated by the help of SPSS 6.0 and Epi-İnfo 5.0 programs. The mean age of study group is 30.73 ± 5.97. While % 32.0 of nurses has tried cigarette and currently % 51.0 has been smoking, % 28.0 tried alcohol and currently % 24.0 has been using alcohol. Drug abuse rate is 2.8; mostly tranquilizers and hypnotics has been abused. İt has been determined that of cigarette smoking nurses % 39.5 has low level of dependence. As a result cigarette, alcohol and drug abuse is present among nurses but if we compare with other studies; cigarette smoking rate is similar but alcohol and drug abuse rate is lower.