Denizli il merkezi yataklı tedavi kurumlarında doğum yapan annelerin emzirme tutumlarının değerlendirilmesi
The Evaluation of mothers' attitudes towards breastfeeding who gave births in Denizli central hospitalized treatment institutions
  1. Tez No: 123927
  2. Yazar: AYLA TUZCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ZENCİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Tutum, Breast feeding, attitude
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırma Denizli il merkezinde 1-30 Haziran 2000 tarihleri arasında Denizi j Tl Merkezi yataklı tedavi kurumlarında doğum yapan annelerin, emzirme tutumlarını değerlendirmek: amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmamıza bu dönemde doğum yapan 604 kadından, çalışmayı kabul eden 505'i alınmıştır. Verilerin toplanmasında; tanıtıcı bilgileri içeren bilgi formu ve emzirme tutumunun değerlendirilmesi amacıyla Ekizler tarafından geliştirilen, 46 maddeden oluşan 5'li likert tipinde Emzirme Tutumunu Değerlendirme aracı kullanılmıştır. Veriler yüz yüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Annelerin emzirme tutum puan ortalaması 85.82±23.21dir.. Anne yaşı ve eş yaşı artması ile emzirme tutum puanın düştüğü belirlenmiştir(p=0.0001, p=0.00Q4). Beş yıldan az eğitim gören ve ilkokul mezunu olan annelerin toplam emzirme tutum puanlan, lise ve dengi okul ile yüksekokul mezunu annelerin puanlarından yüksektir(p0.05). Bu çalışma, annelerin emzirme tutum puanlarının Ekizler'in çalışmasına göre düşük olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been performed in the Center of Denizli: to describe the breast feeding attitudes of the women who gave births in the hospitals between June 1 and 30 June in 2000. 505 of the 604 women involved in the study. For the collection of the data: the data form includes informative knowledge, and a breast-feeding evaluation form that has five-likerts type and 46 items by Ekizler were used. The data were collected by the the tecnique of intervieving face to face. The average breast feeding attitude points of the mothers were 85.82+23.21. It has been determined that the Point of breast feeding attitude was decreased by rising the ages of mothers and famers(p=0.0001,p=0.0004).The breast feeding attitude points of the mothers who were educated less than five years and graduated from primary school were higher than the mothers who were educated in universities and high schools eguivolent schools(p0.05) This research shows that the mothers breast feeding attitude points decreased according to Ekteler1 study.