Hastanelerin patoloji laboratuvarlarında çalışan insanların formaldehite maruziyet riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk of exposure of formaldehyde of human who work in pathology laboratories of hospitals
- Tez No: 124036
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ŞANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Formaldehit, ALP, SGPT, SGOT, GGT, Ig M, Ig G, Ig A, Formaldehyde, ALP, SGPT, SGOT, GGT, Ig M, Ig G, Ig A
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 745
Özet
36 ÖZET Hastanelerin Patoloji Laboratuvarlarında Çalışan İnsanların Formaldehite Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Çalışma, formaldehite yüksek düzeyde maruz kalan bireylerde, maruziyet süresinden yola çıkarak, bu bileşiğin zehirli etkilerinin olup olmadığını ve kişilerde ciddi bir risk oluşturup oluşturmayacağını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla, hastanelerin patoloji laboratuvarlarında farklı sürelerde (5-10, 10-15, 15-20 yıl) çalışan 45 kişiden kan alınarak kanda ALP, SGPT, SGOT, GGT enzim aktiviteleri ile Ig A, G, M düzeyleri değerlendirilmiştir. Yine aynı testler bu birimlerde çalışmayan kişilerde de gerçekleştirilmiştir. Bu da çalışmanın kontrol grubunu oluşturmuştur. Sonuçta, kontrole göre GGT aktivitesinde Grup 4'de önemli bir artış görülürken, immun sistem parametrelerinden olan Ig A düzeyinde Grup 4'de önemli bir artış, Ig M düzeyinde Grup 3 ve Grup 4'de önemli bir düşüş saptanmıştır. Cinsiyet ve formaldehite maruziyet süresi dikkate alınarak yapılan istatistik analizler sonucunda, SGPT aktivitesinde kontrol-bayan grubuna göre, 10-15 yıl arasında bu bileşiğe maruz kalan bayanların enzim aktivitelerinde önemli bir artış, Ig M düzeyinde, erkek-kontrol grubuna göre yine 0-5 yıl arasında formaldehite maruz kalan kişilerde önemli düşüşler görülmüştür. Yaş, cinsiyet ve formaldehite maruziyet süreleri göz önünde bulundurulduğunda ise, kontrol erkeğe göre; SGOT ve SGPT aktivitesinde, 20-40 yaş arasındaki erkek deneklerde 10-15 yıl formaldehite maruz kalanlarda önemli bir artış tespit edilmiştir. Buna göre, formaldehitin canlı vücudu üzerinde bu parametrelerden yola çıkarak, çok uzun süre maruz kalınma durumunda etkili olabileceği kanaatine varılmıştır. Diğer dönemlerde bazı parametrelerdeki değişimlerin istatistiksel olarak anlamlı olmaması ise maruziyet süresi ve maruz kalınan formaldehit miktarı ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
37 SUMMARY Evaluation of Risk of Exposure of Formaldehyde of Human Who Work in Pathology Laboratories of Hospitals This study is planned to determine if formaldehyde has poisoning affects and if it's a risk for person who are exposed by high-level formaldehyde related to exposure time. For this purpose, blood samples were taken from people who worked in pathology laboratories during different period (0-5, 10-15, 15-20 years). ALP, SGPT, SGOT, GGT enzyme activities and Ig A, G, M levels in blood were determined. These same tests were also made control group of the study. As a result, according to control, an important increase of GGT activity in Group 4, an important increase of Ig A, which immune system parameters in Group 4, an important decrease of Ig M level in Group 3 and Group 4 were determined. At the end of statistical analyses which were made according to male or female and exposure time of formaldehyde, an important increase of enzyme activities was determined. In women who exposures by SGPT, an imported decrease of Ig M level in person who were exposure by formaldehyde for 0-5 years according to male control group as determined. When, age, male/female and exposure by formaldehyde time was important, an important increase of SGOT and SGPT activities, in more experts at 20-40 age exposure by formaldehyde during 10-15 years was determined according to control male. And it was determined that, formaldehyde is effective for living body when they are exposed by formaldehyde for a long time. Changes of some parameters aren't statistical significantly in other periods and this fact is though to be related with amount and exposure time of formaldehyde.