Türkiye'de halk sağlığı alanında kullanılan bazı sentetik piretroid insektisitlerin biyolojik aktivitesine piperonil butoksidin etkisi
  1. Tez No: 124035
  2. Yazar: TUBA ATİLA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisit, sentetik piretroid insektisit, piperonil butoksid, biyolojik etkinlik, direnç, Pesticide, synthetic pyrethroid insecticide, piperonyl butoxide, biological activity, resistance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 757
Özet
51 ÖZET Türkiye'de Halk Sağlığı Alanında Kullanılan Bazı Sentetik Piretroid İnsektisitlerin Biyolojik Etkinliğine Piperonil Butoksid'in Etkisi Bu çalışmada halk sağlığını korumak amacıyla kullanılan insektisit aktif maddelerinin biyolojik etkinliklerine PBO'nun etkisini gösterilmesi, formülasyondaki PBO miktarının biyolojik etkinlik açısından öneminin belirlenmesi, deneme canlısı olarak seçilen karasineklerin laboratuvar ve saha populasyonları üzerinde insektisitler arasında etkinlik açısından fark olup olmadığının belirlenmesi ve neticede zararlı kontrolünde PBO'nun ne derecede önemli olduğunun ortaya konulması amaçlandı. Çalışmada materyal olarak, Türkiye'de ruhsatlı olan ve yaygın şekilde kullanılan sentetik piretroid kimyasal grubuna ait sipermetrin, deltametrin ve permetrin aktif maddeleri ile PBO sinerjist maddesi seçildi ve bunlar Grup 1 : sipermetrin, deltametrin, permetrin, Grup 2:1:1 oranda karıştırılmış sipermetrin+PBO, deltametrin+PBO, permetrin+PBO ve Grup 3: 1:3 oranda karıştırılmış sipermetrin+PBO, deltametrin+PBO, permetrin+PBO şeklinde üç grup halinde hazırlanarak test canlısı olarak seçilen 4-6 günlük karasinekler üzerine biyolojik etkinlikleri DSÖ'ce önerilen standart kalıcı yüzey yönteminin bir uyarlaması kullanılarak tayin edildi. Deneme sırasında 15 dakika temas ile knock down (bayıltıcı, sersemletici) etki ve 24 saat sonra ölüm yüzdeleri belirlendi. Biyolojik etkinlik denemeleri birisi DSÖ duyarlı laboratuvar populasyonu. diğeri Ankara populasyonu olmak üzere iki farklı karasinek populasyonu kullanılarak üç nesil üzerinde yapılmıştır. Denemeler laboratuvarda 24-27 °C sıcaklık, % 50-60 nisbi nem ve 12 saat gün uzunluğu koşullarında gerçekleştirildi. Sonuçlar ile probit analiz yöntemi kullanılarak KT50 (deneme canlılarının % 50'sinde knock down etki görülen zaman) ve R/S (direnç katsayısı) değerleri tespit edildi. Çalışmada, R/S değeri tek başına kullanılan sipermetrinde 2,9300+5,2922, deltametrinde 1,6500+0,1250 ve permetrinde 5,2000+2,3672; 1:1 oranda karıştırılmış sipermetrin+PBO'da 2,0433+0,4083, deltametrin+PBO'da 1,5500+0,1234 ve permetrin+PBO'da 2,1000+0,2409; 1:3 oranda karıştırılmış sipermetrin+PBO'da 1,4833+0,2834, deltametrin+PBO'da 1,3667+0,1338 ve permetrin+PBO'da 2,2933+0,6178 olarak bulundu ve karasinek Ankara populasyonunda kullanılan insektisite göre değişen oranlarda bir knock down direnç (kdr gen direnci) olgusunun varlığı tespit edilmiştir. Denemelerde kullanılan insektisitler arasında, biyolojik etkinlik verileri açısından farklılık görülmedi ve insektisitlerin duyarlı laboratuvar populasyonu üzerinde daha etkin oldukları belirlendi. Çalışma sonunda, PBO'nun duyarlı ve saha populasyonları üzerinde insektisitlerin öldürücü ve knock down etkilerini büyük ölçüde arttırdığı, aynı zamanda knock down etki süresini oldukça kısalttığı tespit edildi. Bunların yanında, PBO'nun insektisitlere eklenmesi sonucunda knock down direnç katsayısının azaldığı görüldü. Dolayısıyla knock down direnç (kdr gen direnci) oluşumunu engellemede PBO'nun önemli bir işleve sahip olduğu belirlendi. Bu bulguların değerlendirilmesi neticesinde sentetik piretroid insektisit formülasyonlarına PBO eklenmesi ile zararlılarla mücadelede başarı oranının yükseleceği, oluşabilecek bir direnç gelişiminin azaltılabileceği ve daha az insektisit ile sonuç alınabileceğinden mücadelenin hem daha ekonomik, hem de insan ve evcil hayvan sağlığı ile çevrenin korunması açısından daha güvenli olacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
52 SUMMARY The Effects of Piperonyl Butoxide on the Biological Activity of Some Synthetic Pyrethroid Insecticides used in Public Health in Turkey In this study, it is aimed to show the effect of PBO on the biological activity of insecticide active material used in preservation of public health, to underline -in terms of biological activity- the importance of the PBO amount in the formula, to designate whether there are differences in terms of effect among different insecticides on the housefly populations in laboratory and field environments, and finally, to determine how important PBO is in the pest control. In the study, sipermetrin, deltametrin, and permetrin active agents and PBO synergist material which are synthetic pyretroid chemical elements used licensed and widespread in Turkey, are chosen as materials. These were prepared in three groups, as, Group 1 rcypermethrin, deltamethrin, permethrin: Group 2: cypermethrin + PBO, deltamethrin + PBO, permethrin + PBO mixed on a 1:1 (one-on-one) ratio, and. Group 3: cypermethrin + PBO, deltamethrin + PBO, permethrin + PBO mixed on a 1:3 ratio, and these were appointed on four-to-six days old houseflies chosen as test subject creatures with a derivation of the standard permanent layer technique proposed by the World Health Organization. During the experiments, knockdown effects in 1 5 minutes' contact and death ratios within 24 hours were measured. The biological activity experiments were made with two different housefly populations, the first being the WHO sensitive laboratory population and the other being the Ankara population and on three generations of houseflies. The experiments are made in the laboratory at 24- 27°C of temperature, 50-60% of comparative humidity, and 12-hour-long daylight time conditions. With the results, the KT50 (the time at which 50% of experiment creatures face knockdown effect) and R/S (resistance degree) values are calculated. In the study, the R/S ratio is found as 2.9300±5.2922 for cypermethrine, 1.6500±0. 12500 for deltamethrine, and 5.2000±2.3672 for permethrine, mixed on a 1:1 (one-on-one) ratio is found as 2.0433±0.4043 for cypermethrine, 1.5500±0. 1234 for deltamethrine, and 2.1000±0.2409 for permethrine ve mixed on a 1:3 (one-on-three) ratio is found as 1.4833±0.2834 for cypermethrine, 1.3667±0. 1338 for deltamethrine, and 2.2933±0.6178 for permethrine all used by themselves, and the existence of a differing ratio of knockdown resistance (kdr gene resistance) factor is observed. No difference in terms of the data of biological efficiency is observed among insecticides used in the experiments and it is established that the insecticides are more effective on the sensitive laboratory population. At the end of the study, it is established that the PBO increases the deadly and knockdown effects of the insecticides on both the sensitive and the field populations and that it shortened the knockdown effect period considerably. In addition, it is observed that with the addition of PBO into the insecticides, the knockdown resistance ratio decreased. Therefore, it is demonstrated that PBO has an important function in preventing the generation of knockdown resistance (kdr gene resistance). In the light of these data's analysis, it is concluded that the rate of success in the fight with the insects will rise with the addition of PBO into the formulations of synthetic pretroid insecticides, that it is possible to lower the development of a possible resistance, and that the fight will be both more economical and securer in terms of human, animal health and environmental protection as it will bepossible to reach better results with the use of less insecticide.