Streptozotosinle oluşturulmuş diyabette venlafaksinin antinosiseptif etkisi
The antinociceptive effect of venlafaxine in streptozotocin induced diabet
  1. Tez No: 124056
  2. Yazar: SERKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA DALGIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: diyabet, streptozotosin, venlafaksin, antinosisepsiyon, Diabetes, streptozotocin, venlafaxine, antinociception. tCTÛXSHİÖ?RrnMiOTBU> DOKfiMANTASYOR
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV STREPTOZOTOSINLE OLUŞTURULMUŞ DİYABETTE VENLAFAKSİN'IN ANTİNOSİSEPTİF ETKİSİ ÖZET Bu çalışmada diyabetik ratlarda bir antidepresan ilaç olan venlafaksin'in antinosiseptif etkisi olup olmadığı araştırıldı. Deneylerde her iki cins Sprague Dawley ratlar kullanıldı. Ratlara 50mg/kg streptozotosin i.p. enjekte edildi ve 3 hafta sonra kan glukoz seviyelerine bakılarak 240 mg/dl'nin üzerinde olan ratlar diyabetik olarak kabul edildi. Ratlarda enjeksiyondan 4 hafta sonra nöropati gelişip gelişmediğini anlamak ve antinosiseptif etkiyi belirlemek için hot-plate testi kullanıldı. Venlafaksin (45 mg/kg) verildikten sonra kontrol ve deneme (diyabetik) grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde antinosiseptif etki oluşturdu. Elde ettiğimiz sonuçlara göre venlafaksinin antidepresan etkisinin yanında antinosiseptif/analjezik etkisi de mevcuttur ve diyabetik nöropatili hastalarda analjezik olarak kullanılabileceği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
V THE ANTINOCICEPTIVE EFFECT OF VENLAFAXINE IN STREPTOZOTOCIN-İNDUCED DIABET ABSTRACT In this study we investigate that the antinociceptive effect of venlafaxine, an antidepressant in the diabetic rats. Both sex Sprague- Dawley rats were used in this study. Rats were injected with 50 mg/kg i.p. streptozotocin (STZ) and 3 weeks following STZ treatment rats with blood glucose level concentration above 240 mg/dl were considered diabetic. Neuropathy was tested four weeks after STZ injection in the rats. Effect of antinociceptive was tested by hot-plate analgesia meter. Venlafaxine produced significant antinociceptive effect in the control and trial groups following i.p. administration with 45 mg/kg. Our results demonstrated that venlafaxine has antidepressant effect additionally antinociceptive/analgesic effect and suggest that venlafaxine may have used analgesic in the patients with diabetic neuropathy.