Resveratrol'ün diyabetik sıçan böbrek dokusunda leptin ve sirtuin düzeyleri üzerindeki etkisi
The effect of resveratrol on leptin and sirtuin levels of kidney tissue of diabetic rats
- Tez No: 334072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ERGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Resveratrol, diyabet, diyabetik nefropati, leptin, sirtuin, Resveratrol, diabet, diabetic nephropathy, leptin, sirtuin.91
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışmamızda streptozotosinle diyabet oluşturulmuş sıçanların böbrek dokularında RSV'nin histopatolojik etkilerini ve leptin ve sirtuin protein dağılımları üzerindeki etkisini göstermeyi amaçladık.Yöntem: Araştırma, 33 adet genç, sağlıklı Wistar Albino cinsi dişi sıçan üzerinde gerçekleştirildi. 50 mg/kg dozunda STZ verilerek diyabet oluşturulan sıçanlara kronik diyabet oluştuktan sonra, birinci ayın sonunda 10 mg/kg miktarında 15 gün boyunca RSV verildi. Altıncı haftanın sonunda tüm sıçanlar anestezi altında sakrifiye edildi. Sıçanların her birinden alınan bir böbrek dokusu histolojik (H&E ve PAS) ve immünohistokimyasal (leptin ve sirtuin-2) çalışma için, alınan diğer böbrek dokusu da western blot çalışması için (leptin ve sirtuin-1) kullanılmak üzere çeşitli işlemlerden geçirildi. Western blot sonuçları Image J programı ile diğer sonuçlar ise SPSS programında Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleriyle analiz edildi.Bulgular: Diyabet oluşturulan sıçanlarda kan şekeri yükselirken, kilo düzeyi azalmıştır. RSV verilen diyabetik grupta kan şekeri düzeyinde hafif bir azalma görülürken bu bulgu diyabet grubuna kıyasla anlamlı değildi. Histopatolojik inceleme sonucunda diyabetik böbrekte RSV tedavisi ile böbrek hasarı bulgularının azaldığını gördük. İmmünohistokimyasal incelemede ise leptin düzeyinin diyabetik böbrekte arttığını bulduk. RSV tedavisinin SIRT-2 düzeyleri üzerine etkisinde ise gruplar arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Western blot bulgularında ise Leptin bulguları IHC bulguları ile örtüşmekteydi. Leptin miktarı diğer gruplara kıyasla diyabetik böbrekte artmış olarak bulundu. SIRT-1' in immünohistokimyasal olarak incelenmesinde gruplar arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. SIRT-1' in Western blot ile gösterilmesinde ise IHC bulgularından farklı olarak DM+RSV grubunda diğer gruplara kıyasla anlamlı ölçüde arttığını bulduk.Sonuçlar: Sonuç olarak RSV diyabetik böbrekte leptin ve sirtuin düzeyinde değişikliklere neden olmaktadır. Fakat bu etkinin mekanizması net değildir. Diyabette artan oksidatif stresin, uzun süreli hipergliseminin böbrekte oluşturduğu hasardan korunmada RSV' nin antioksidatif ve antidiyabetik fonksiyonunun önemi aşikardır. RSV bu etkilerini doz ve zaman bağımlı olarak leptin ve sirtuin üzerinden gösteriyor olabilir. Bu durum yeni tanısal ve tedavisel stratejiler geliştirme potansiyeli içermektedir ve daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, our aim was to show the changes of histopathological effects of RSV and its impact on distributions of leptin and sirtuin proteins in kidney tissues of the rats made diabetic by using streptozotocin.Method: This study was carried 33 young, healthy, Wistar Albino female rats. The rats induced diabetic by giving STZ with a dose of 50 mg/kg were given RSV with the amount of 10 mg/kg for 15 days after chronic diabetes occurred. At the end of the six weeks, all rats were sacrificed under anesthesia. One of the kidney tissues was used for histologic (H & E and PAS) and immunohistochemical (leptin and sirtuin-2) studies and the other one was used for the western blot study (leptin and sirtuin-1) for every rat and both of them were passed through various processes. The results obtained from Western blot study was analyzed with Image J program and the other results were analyzed by SPSS program with Mann Whitney U and Kruskal-Wallis tests.Results: Blood glucose levels increased and weight levels decreased in the rats which were made diabetic. It is observed a slight decrease in blood glucose level in the RSV given diabetic group compared to the other diabetic group; however, this finding was not statistically significant. It was seen from the histopathological findings that renal damage in diabetic kidney decreased with RSV treatment. It was found from the immunohistochemical findings that leptin levels in diabetic kidney increased. The effect of RSV treatment on the levels of SIRT-2 did not differ between the groups. Findings of the Leptin was similar with the findings of the IHC based on the results of Western blot. It was found that the amount of Leptin in the diabetic kidney increased compared to the other groups. It was found that SIRT-1 significantly increased in DM + RSV group compared to other groups based on the Western blot analysis different than IHC findings.Conclusions: In conclusion, RSV causes changes of leptin and sirtuin levels in diabetic kidney. However, the mechanism of this effect is not clear. It is obvious that RSV has an important antioxidative and antidiabetic functionalities on prevention from kidney damage caused by increased oxidative stress in diabetes involving prolonged hyperglycemia. This may indicate that the effects of RSV may appear on leptin and sirtuin and this situation has a potential to develop new diagnostic and therapeutic strategies.