Viteksin'in yüksek yağlı diyet ve streptozotosinle oluşturulmuş tip 2 diyabetik sıçanlar üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of vitexin on high-fat diet and streptozotocin induced type 2 diabetic rats
- Tez No: 768085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT SİNAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: NF-κB, PPARγ, Tip 2 diyabet, viteksin, yüksek yağlı diyet, high fat diet, NF-κB, PPARγ, Type 2 diabetes, vitexin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Tip 2 diyabet; insülin salgılanmasında ve/veya insülinin etkisinde bozulmaya bağlı olarak hiperglisemi tablosu ile seyreden metabolik bir hastalıktır. Dislipidemi diyabette kardiyovasküler hastalık riskine katkıda bulunmaktadır. Diyabetik dislipidemi artmış TG, azalmış HDL-K seviyeleri ile karakterizedir. PPARγ ve NF-κB insülin sinyallenmesi ve inflamasyonda yer alan transkripsiyon faktörleridir. Viteksin flavanoid glikozit olup antiobezite, antioksidatif ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Bu çalışmada viteksinin yüksek yağlı diyet ve streptozotosinle oluşturulmuş tip 2 diyabetik sıçanlar üzeirndeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Sprague Dawley türü sıçanlar; kontrol (n=7), viteksin (n=7), diyabet (DM) (n=7) ve DM+Viteksin (n=7) olmak üzere 4 gruba ayrılmışlardır. Kontrol ve viteksin grubuna standart pelet yem, diyabet ve DM+Viteksin grubuna yüksek yağlı diyet uygulanmıştır. Sıçanlara 4 hafta sonra streptozotosin (STZ) 40 mg/kg intraperitoneal uygulanarak diyabet oluşturulmuştur. Çalışmanın son 1 haftasında viteksin 60 mg/kg dozunda oral gavaj yoluyla uygulanmıştır. Sıçanların kan glukozu, insülin, HOMA-IR, lipit profili (total kolesterol, trigliserit, HDL kolesterol, LDL kolesterol), ALT, AST, serumda, karaciğer ve böbrek dokusunda PPARγ NF-κB seviyeleri incelenmiştir. DM+Viteksin grubu sıçanlarda kan glukozu, trigliserit, total kolesterol, seviyelerinde anlamlı azalma saptanırken, HDL kolesterol seviyelerinin viteksin ile arttığı saptandı (p0.05). Sonuç olarak viteksinin kan şekeri ve lipit parametreleri üzerinde iyileştirici etkisi olduğu, serumda PPARγ seviyelerini arttırarak hücrelere glikoz girişini arttırabileceği, karaciğer üzerinde toksik etkisinin olmadığı, antiinflamatuar etkisinin olabileceği, böbrekte ise renoprotektif etkisi olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Type 2 diabetes; It is a metabolic disease characterized by hyperglycemia due to impaired insulin secretion and/or insulin action. Dyslipidemia contributes to the risk of cardiovascular disease in diabetes. Diabetic dyslipidemia is characterized by increased TG and decreased HDL-C levels. PPARγ and NF-kB are transcription factors involved in insulin signaling and inflammation. Vitexin is a flavonoid glycoside with antiobesity, antioxidative and anti-inflammatory properties. In this study, it was aimed to investigate the effect of vitexin on high-fat diet and streptozotocin-induced type 2 diabetic rats. Sprague Dawley type rats; They were divided into 4 groups as control (n=7), vitexin (n=7), diabetes (DM) (n=7) and DM+Vitexin (n=7). Standard pellet feed was applied to the control and vitexin groups, high-fat diet was applied to the diabetes and DM+Viteksin group. Diabetes was induced in rats by intraperitoneal administration of streptozotocin (STZ) 40 mg/kg 4 weeks later. In the last week of the study, vitexin was administered at a dose of 60 mg/kg by oral gavage. Blood glucose, insulin, HOMA-IR, lipid profile (total cholesterol, triglyceride, HDL cholesterol, LDL cholesterol), ALT, AST, PPARγ NF-κB levels in serum, liver and kidney tissue of rats were investigated. Blood glucose, triglyceride, and total cholesterol levels were significantly decreased in DM+Viteksin group rats, while HDL cholesterol levels were increased with vitexin (p0.05). As a result, it can be said that vitexin has a healing effect on blood sugar and lipid parameters, it can increase glucose entry into cells by increasing PPARγ levels in serum, it has no toxic effect on the liver, it may have an anti-inflammatory effect, and it may have a renoprotective effect on the kidney.