Lipid mikrokürelerden etkin madde çıkışını etkileyen parametrelerin incelenmesi
The investigations of parameters influencing the drug release from lipid microspheres
  1. Tez No: 124059
  2. Yazar: EDA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurulabilir dispers faz enkapsülasyonu yöntemi, lipid mikraküreler, ibuprofen, hidrojene pamuk tohumu yağı, ibuprofen-^-CD kompleksi, statik yöntem 68
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1077
Özet
\}£Mi J. Lipid Mikrakürelerden Etkin Madde Çıkışını Etkileyen Parametrelerin İncelenmesi Bu çalışmada, lipid materyal olarak hidrojene pamuk tohumu yağı kullanılarak, dondurulabilir dispers faz enkapsülasyonu yöntemi ile ibuprofen mikrokürelerinin hazırlanması ve formüle ilave edilen yardımcı maddelerin etkin madde çıkışma etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır, Formülasyon çalışmalarına geçmeden önce, dispersiyon ajanı konsantrasyonu, etkin madde-lıpid oranı ve işlem şuasında uygulanacak karışma hızı saptanmıştır. Buna göre, hazırlanacak mikrokürelerde en uygun dispersiyon ajanı konsantrasyonunun % 7,5 a/h, etkin madde-lipid oranının 1:3 ve uygulanacak hızın da 1164 rpm olduğuna karar verilmiştir. Daha sonra etkin madde açığa çıkışı üzerine, farklı molekül ağırlıklı dispersiyon ajanı kullanımının, suda ve yağda çözünen yardımcı madde ilavelerinin ve etkin madde Ş-Cp ile katı dîspersiyonunun etkileri incelenmiştir. Sonuçta, dispersiyon ajanı olarak kullanılan pohvinil alkolün farklı molekül ağırlıklarının kullanımının, etkin, madde çıkışım değiştirmediği, suda çözünen yardımcı maddelerden polietilenglikollerin formüldeki oranlarının arttıkça difüzyonun artmasıyla çıkışın arttığı, etkin maddenin çözünürlüğünü arttırmak üzere» P-CD İle katı dispersiyönunun hazırlanmasının, moleküler yapının büyümesi ile difüzyon yeteneğinin azalması nedeniyle çıkışı azalttığı, yağda çözünen yardımcı maddelerden gliserilmonostearat, stearil alkol ve stearik asitin ise, formülün difüze olabilirliğini arttırmasıyla çıkışı arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigations of Parameters Influencing the Drag Release from Lipid Microspheres In this study, it was aimed to prepare upid microspheres of ibuprofen and to observe the effect of auxilliary substance to the drug release by using hydrogenated cottonseed oil as an inert lipid material by the hydrophobic congealable disperse phase encapsulation method. Before the formulation study, the concentration of dispersant agent» the ratio of drug-lipid and the stirring rate applied on process were investigated. The-efiect-©f- different- molecular- weights-ol dispersant agents water and- oil soluble auxilliary substances and drug solubility to the drug release were investigated. It was found that the use of different molecular weights of polyvinyl alcohol as dispersant agent had no significant effect