Amiloid β (1-42) ile indüklenen alzheimer hastalığı deney modelinde hidroksipropil-β-siklodekstrin (HP- β -CD) ve HP-CD içeren polimerik nazal mikrokürelerin bazı pro-inflamatuar mRNA ve CAV-1 mRNA ekspresyonu üzerindeki etkilerinin araştırılması
Effect of hydroxypropyl-β-cyclodextrin (HP- β -CD) and HP-CD loaded polymeric nasal microspheres on the expressions of some pro-inflammatory and CAV-1 mRNAS in experimental model of alzheimer's disease induced by amyloid-β (1-42)
  1. Tez No: 531329
  2. Yazar: BATUHAN ELİBOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYFER YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Genetik, Pharmacy and Pharmacology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, 2-hidroksipropil-β-siklodekstrin, Cav-1, NF-κB, Alzheimer's Disease, 2-hydroxypropyl-β-cyclodextrin, Cav-1, NF-κB
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Beyinde amiloid (Aβ) plakların birikimi Alzheimer hastalığı (AH)'nın nöropatojenezinde rol oynayan anahtar olaylardan biridir. Bu süreçte hastalığın gelişimine neden olan faktörlerden biri de nöroinflamasyondur. Aβ kaynaklı nörotoksik süreçte rol oynayan en önemli nörotoksisitedeki nedensel rolü sebebiyle nöronal membranlardaki“lipid sal”yapılarının hedeflenmesi ve bu yapılardaki kolesterol düzeylerinin değiştirilmesi AH için nöroprotektif bir yaklaşım olarak düşünülmektedir. Bir siklodekstrin (CD) türevi olan 2-hidroksipropil-β-siklodekstrin (HP-β-CD)'in membran kolesterol düzeyini seçimli olarak değiştirebildiği öne sürülmektedir. Bu çalışmada sıçanlarda amiloid β- peptid (1-42)'nin stereotaksik olarak beyine uygulanmasıyla oluşturulan Alzheimer hastalığı deney modelinde tek başına 2-hidroksipropil-β-siklodekstrin (HP-β-CD) veya HP-β-CD yüklü polimerik nazal mikrokürelerin nöroprotektif etkileri incelenmiştir. Bu amaçla beyin korteks dokularında kolesterol bağlayıcı bir protein ve lipid sal yapılarının bir elemanı olarak Cav-1 mRNA ve temel bir nöroinflamasyon göstergesi olarak da NF-κB mRNA ekspresyon düzeyleri temel moleküler biyolojik yöntemler kapsamında saptanmıştır. Sonuçlarımıza göre Aβ (1-42) uygulaması korteks dokusunda Cav-1 mRNA ekspresyon düzeylerini azaltmış, NF-κB mRNA ekspresyon düzeylerini artırmaktadır. Aβ (1-42) uygulamasına karşı tek başına HP-β-CD veya HP-β-CD yüklü polimerik nazal mikrokürelerin uygulanması Cav-1 mRNA ekspresyon düzeyini yükseltirken, NF-κB mRNA düzeylerini düşürmektedir. Bu bulgular çerçevesinde HP-β-CD'nin AH'na karşı potansiyel bir nöroprotektif yaklaşım olarak ele alınmasının söz konusu olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The accumulation of amyloid (Aβ) plaques in the brain is one of the key events that play a role in the neuropathogenesis of Alzheimer's disease (AD). One of the factors that cause the development of the disease in this process is neuroinflammation. Targeting“lipid rafts”in neuronal membranes and altering cholesterol levels in these structures are thought to be a neuroprotective approach for AD because of its causal role in the disease mechanism-induced by Aβ. It has been suggested that 2-hydroxypropyl-β-cyclodextrin (HP-β-CD), a cyclodextrin (CD) derivative, can selectively alter the level of membrane cholesterol. In this study, we aimed to determine the neuroprotective effect of hydroxypropyl-β-cyclodextrin (HP-β-CD) and HP-β-CD loaded polymeric nasal microspheres treatments on the Alzheimer's disease model, which was conducted by stereotaxic administration Aβ-peptide (1-42) into the rat brain. In this frame, expressional levels of Cav-1, a cholesterol-binding protein and component of lipid raft structures, and NF-κB mRNA expression levels as a major neuroinflammation marker have been determined in brain cortex tissues using a number of basic molecular biological techniques. According to our results, Aβ (1-42) treatment reduced Cav-1 mRNA expression levels and increased NF-κB mRNA expression levels in rat brain cortex. Treatments with HP-β-CD and HP-β-CD loaded polymeric nasal microspheres against Aβ (1-42) increases Cav-1 mRNA expression level and decreases NF-κB mRNA expression levels. As a conclusion, it is possible to say that HP-β-CD can be considered as a potential neuroprotective approach to AH.