Modifiye salım yapan ibuprofen mikrokürelerinin süspansiyon formlarının oluşturulmasına yönelik çalışmalar
Investigations on the suspension forms of modified release ibuprofen microspheres
- Tez No: 124093
- Danışmanlar: PROF.DR. KANDEMİR CANEFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Emülsiyon-çözücü difuzyon yöntemi. İbuprofen, Mikroküre, Modifıye edilmiş salım. Yeniden yapılanabilen süspansiyon, Emulsion-solvent diffusion method, Ibuprofen, Microspheres, Modified release, Reconstitutable suspension
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 13174
Özet
160 ÖZET Modifıye Salım Yapan İbuprofen Mikrokürelerinin Süspansiyon Formlarının Oluşturulmasına Yönelik Çalışmalar Son yıllarda eczacılık teknolojisinde geniş bir uygulama alanı bulan mikropartiküler sistemlerin süspansiyon formları henüz üzerinde yeterince araştırma yapılmamış bir alanı oluşturduğundan çalışmamızda ibuprofenin modifıye salım yapan süspansiyon formlarının oluşturulması amaçlanmıştır. Mikropartiküler sistemlerin tedavide kullanımında sorun teşkil eden sunum şeklinin hastanın kullanımına uyumlu hale getirilmesi ve optimal yararlanımın sağlanması hedef alınmıştır. Bu hedefe yönelik olarak, ilk aşamada emülsiyon-çözücü difuzyon yöntemi kullanılarak ibuprofen mikroküreleri hazırlanmıştır. İmalat sırasında polimer olarak Eudragit RL 100. Eudragit RS 100 ve Eudragit RS PM kullanılmıştır. Mikrokürelerin hazırlanmasında bu yöntemin seçilmesinin nedeni; kolay, düşük maliyetli, suda çözünürlüğü zayıf etkin maddeler için başarıyla uygulabilir olması ve yüksek etkin madde yükleme kapasitesine sahip mikrokürelerin hazırlanmasına olanak sağlamasıdır. Hazırlanan mikroküre formülasyonları: morfolojik özellikleri, enkapsülasyon etkinlikleri, partikül büyüklükleri ve dağılımları, mikromeritik özellikleri ve in-vitro salım özellikleri açısından değerlendirilmişlerdir. Daha sonra optimum özelliklere sahip ibuprofen mikroküreleri kullanılarak yeniden yapılanabilen süspansiyon formülasyonları hazırlanmıştır. Hazırlanan süspansiyon formülasyonları ön stabilite çalışmalarında; mikrokürelerin uniform dağılabilirlikleri. süspansiyon ortamının reolojik özellikleri ve bekletme sırasında mikrokürelerden etkin madde sızıntısı açısından incelenmiştir. Bu değerlendirmelere göre FS11 kodlu süspansiyon formülasyonunun istenen özelliklere uyduğu saptanmıştır. Bu formülasyonda yapılan in-vitro salım çalışmaları mikrokürelerdeki modifıye salım özelliğinin süspansiyon formunda da sağlandığını göstermiştir. Sonuçta. FS11 kodlu süspansiyon formülasyonunun gerek teknolojik bakımdan gerekse modifıye salım özelliği bakımından uygun özellikte olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
161 SUMMARY Investigations on The Suspension Forms of Modified Release Ibuprofen Microspheres Microparticular systems have been used wildly in pharmaceutical technology in recent years. However, their usage as suspension forms hasn't received as much attention. In this thesis we aim to prepare the modified release suspension forms of ibuprofen. Thus it's aimed to ease the administration way of microparticular systems which cause problems during treatments for patient usage and provide the optimum bioavailability. For this purpose, first ibuprofen microspheres were prepared using emulsion- solvent diffusion method. Hudragit RE 100, Eudragit RS 100 and Eudragit RS PM were used as polymers during the production. This method is choosed because it's an ease, inexpensive, succesfully applicable for low soluble drugs and provides the preparation of microspheres with high loading capacity. The formulations were evaluated according to their morphological properties, encapsulation efficacy, particle size and distribution, micromeritical properties and in -vitro release properties. Later on, by using the ibuprofen microspheres with optimum properties, reconstitutable suspension forms were prepared. These suspension formulations were examined by prestability studies, uniform dispersibility of microspheres, rheological properties of suspension medium and leakage drug from microspheres during the storage. As a result of these evaluations we detected that FS11 coded suspension form has the most suitable properties. The in-vitro release studies on this formulation also showed that microspheres in the suspension form still had modified release properties. As a conclusion, we found out that the suspension forms of ibuprofen microspheres coded FS11 has the most suitable properties regarding the modified release studies and technological aspects.