Kitozan matrislerden etkin madde çıkışını etkileyen parametrelerin incelenmesi
Investigation of parameters effecting drug release from chitosan matrices
- Tez No: 124094
- Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kitozan, Deksametazon, TPP, îyonotropik jelasyon, Implant. 127
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 16138
Özet
ÖZET Ki t ozan Matrislerden Etkin Madde Çıkışını Etkileyen Parametrelerin İncelenmesi Bu tez çalışmasında sentetik bir glukokortikoid olan Deksametazonun özellikle ağrı ve ödemin tedavisinde sık dozlamalarla uzun süreli tedavi gerektirmesi nedeniyle implante kontrollü salım sisteminin hazırlanmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu amaçla, doğal bir biyodegradabl polimer olan kitozan kullanılmıştır. Kitinin kısmi deasetilasyonu ile elde edilen kitozan, (|3- (l-4)-2- amino-2-deoksi- D-glukoz), hidrofilik, katyonik bir polielektrolittir. Kitin selülozdan sonra dünyada en yaygın olarak bulunan, yengeç ve İstakoz kabuklarından elde edilen doğal bir polimerdir. Biyolojik olarak geçimli ve biyolojik olarak parçalanabilir olmaları nedeniyle kontrollü salım preparatları için yararlı taşıyıcılardır. Kitozan boncukların üretilebilmesi amacıyla, kitozanın TPP ile girdiği elektrostatik etkileşim sonucu çapraz bağlanarak jel oluşturduğu iyonotropik jelasyon yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem kimyasal çapraz bağlama yerine geri dönüşümlü fiziksel çapraz bağlama sağladığı için toksisiteye ve istenmeyen etkilere yol açmaz. Çalışmada etkin madde miktarı, polimer tipi ve konsantrasyonu, çapraz bağlayıcı ajan konsantrasyonu, dış faz pH'sı, dış faza eklenen Na-aljinat miktarı gibi etkin madde salımı üzerine etkili olan formülasyon değişkenlerinin etkileri incelenmiştir.Etkin madde miktarının artması ile etkin madde salım hızı azalmıştır. Dış faza Na- aljinat ilavesi ile küresel düzgün yüzeyli ve partikül büyüklüğü küçük boncuklar elde edilmiştir ve etkin madde salım hızının da azaldığı görülmüştür. Kitozan matrislerden salımın difüzyon mekanizması ile gerçekleştiği saptanmıştır. Hazırlanan boncukların implante edilebilmeleri için sterilizasyon sonrası çözünme hızı profillerinde herhangi bir değişim olup olmadığı araştırılmıştır. Gamma ışınlamasına tabii tutulan boncuk formülasyonlanmn sterilizasyon sonrası çözünme hızı profillerinde herhangi bir değişim olmadığı saptanmış ve bu yöntemin uygun bir sterilizasyon yöntemi olduğuna karar verilmiştir. Dış fazda 0.5% Na-aljinat içeren K20 kodlu formülün yavaş etkin madde salım hızı, küçük partikül boyutu ve düzgün yüzeyi nedeniyle implantasyona en uygun formülasyon olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Parameters Effecting Drug Release From Chitosan Matrices In this study, investigations have been carried out to prepare implantable controlled release system of Dexamethasone, which is a synthetic glukokortikoid, requires frequent administration especially for the long term theraphy of pain and edema. For this aim, a natural biodegradable polymer, chitosan was used. Chitosan (P- (1- 4)-2- amino-2-deoxy- D-glucose) is a hydrophilic, cationic polyelectrolyte prepared by N-deacetylation of chitin. Chitin is the most plentiful polymer in the world after cellulose and its obtained from crab and shrimb shells. Because of they are biocompatible and biodegradable, they are very useful as a vehicle for controlled drug delivery. We used ionotropic gellation method in which electrostatic interaction between chitosan and TPP due to reversible physical crosslinking instead of chemical crosslinking to avoid possible toxicity and undesirable effects. In this study it. was investigated that, the effects of formulation parameters like drug loading, polymer type and concentration, concentartion of crosslinking agent, pH of external phase, addition of sodium alginate to the external phase. It was observed that drug release decreased with increasing drug loading. Smaller and spherical beads were obtained by the addition of sodium alginate to the external phase and drug release was decreased. It is stated that drug release from chitosan beads is diffusion controlled. For implantation of prepared beads it has to be known is there any difference in drug release rate profiles after sterilization with gamma irradiation. It was observed that there is no signaficant difference in drug release rates of formulations after sterilization. So it has been found that gamma irradiation is suitable method for sterilization of chitosan beads. As a result, we can conclude that bead formulation coded as K20, which contains 0.5% Na-alginat in external phase, due to it's slow release rate, smaller bead size and smooth surface is the most suitable formulation for implantation. KeyWords: Chitosan, Dexamethasone, TPP, Ionotropic gellation, Implant. 128