Siklodekstrinlerin kozmetik kullanımları üzerinde çalışmalar
Studies on the cosmetic usage of cyclodextrins
  1. Tez No: 124100
  2. Yazar: ULYA NUMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER TARIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İnklüzyon kompleksleri, koku maddeleri, kozmetik taşıyıcı sistem, siklodekstrinler, Inclusion complexes, fragrance materials, cosmetic delivery system, cyclodextrins
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
109 ÖZET Siklodekstrinlerin Kozmetik Kullanımları Üzerinde Çalışmalar Bu çalışmada, kozmetik taşıyıcı sistem olarak siklodekstrinlerin (CD) kullanılması ve CD' ler ile koku maddelerinin inklüzyon komplekslerinin hazırlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla (3CD ve HPpCD kullanılmıştır. Linalol ve benzil asetat da koku maddelerine örnek olarak seçilmiştir. Belirlenen maddelerin her iki tip CD ile faz çözünürlük diyagramları çizilmiştir. Linalol ve benzil asetat PCD ile B tipi diyagram, HPpCD ile ise Al tipi diyagram vermiştir. Bu nedenle inklüzyon kompleksleri sadece HPpCD ile hazırlanmıştır. Her iki madde ile 1:1 ve 1:2 (misafir molekül :HPpCD) molar oranlarında hazırlanan inklüzyon komplekslerinin çözünürlükleri tayin edilmiştir. İnklüzyon komplekslerinin oluşumu. 1H-NMR spektroskopisi yöntemi kullanılarak doğrulanmıştır. Hazırlanan kompleksler ile gerçekleştirilen çözünürlük deneyleri sonucunda elde edilen bulgular, linalol ve benzil asetatın HPpCD ile hazırlanan inklüzyon komplekslerinin, bu maddelerin çözünürlüğünü önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Aynı zamanda sıvı haldeki bu koku verici bileşiklerin akıcı toz formları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
110 SUMMARY Studies on the Cosmetic Usage of Cyclodextrins In this study, usage of cyclodextrins (CD) as cosmetic delivery system and preparation of inclusion complexes of fragrance materials with CDs has been aimed. For this purpose, pCD and HPpCD were used. Linalool and benzyl acetate were chosen as examples of fragrance materials. The phase solubility diagrams of the chosen materials with both types of CDs were determined. Linalool and benzyl acetate gave B type diagram with PCD whereas they gave AL type diagram with HPpCD. Therefore the inclusion complexes were prepared with only HPpCD. The solubilities of inclusion complexes which were prepared in the molar ratios of 1 :1 and 1 :2 (guest molecule:HPpCD) with both of the fragrance materials were determined. The formation of inclusion complexes was confirmed by using H-NMR spectroscopy method. The results of solubility experiments of the prepared complexes showed that the inclusion complexes of linalool and benzyl acetate with HPpCD significantly increased the solubility of these fragrance materials. The flowing powder forms of these liquid fragrance materials were also obtained.