Ev ziyaretinin kemoterapi alan hastaların yaşam kaliteleri ve öz-bakım güçlerine etkisi
The Effect of home visits on the quality of and self-care power of patients receiving chemotherapy
- Tez No: 124215
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAN AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, kemoterapi, yan etkiler, yaşam kalitesi, öz-bakım gücü, evde bakım
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 9238
Özet
ÖZET Kapucu, S., Ev Ziyaretinin Kemoterapi Alan Hastaların Yaşam Kalitesi Ve Öz-Bakım Güçlerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İq Hastalıkları Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışma kemoterapi alan hastaların, ev ziyaretlerinin yaşam kalitesi ve öz bakım güçlerine etkisini saptamak amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi toplam 60 hastadan oluşmuştur (30 deney, 30 kontrol). Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu, standart bakım planı, semptom izleme formu, evde izlem formu, hasta eğitim broşürü, Rolls Royce Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Öz-Bakım Gücü Ölçeği kullanılmıştır. Hastalar birinci kürden başlamak üzere toplam 4 kür boyunca izlenmişlerdir. Hastalarla ilk görüşme hastanede yapılmış olup bu görüşmede, deney ve kontrol grubuna anket formu, yaşam kalitesi ve öz bakım gücü ölçekleri uygulanmış, hasta eğitim broşürü doğrultusunda bilgi verilmiş ve evlerinde kendilerine verilen broşürleri okumaları önerilmiştir. Her iki grup da kemoterapi sonrası yaşanan yan etkileri kendilerine verilen semptom izleme formlarına kaydetmeleri istenen hastalar, araştırmacı tarafından dört kür boyunca izlenmişlerdir. Deney grubundaki hastalar her kemoterapi kürünü aldıktan sonra 3 ve7. günler arasında 1 kez olmak üzere 4 kemoterapi kürü içinde, toplam üç kez evlerinde ziyaret edilmişler, mevcut ve olası sorunlar saptanıp çözümlenmiş ve/ve ya çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Ayrıca deney grubundaki hastalar, kemoterapi almak için geldikleri günlerde gündüz tedavi ünitelerinde dört kez ziyaret edilmişler ve hastaların doldurduğu bir önceki semptom izleme formu alınmış ve yenisi verilmiştir. Kontrol grubu hastaları gündüz tedavi ünitesine kürlerini almak üzere geldiklerinde bir önceki kürde yaşadıkları yan etkileri saptamaya yönelik olarak, doldurdukları semptom izleme formu alınmış, yenisi verilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda, deney grubundaki bireylerin kemoterapi yan etkilerini kontrol grubundaki bireylerden daha az yaşadıkları ve öz bakım gücü ve yaşam kalitelerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, kemoterapi alan hastaların evde izlenerek yan etkilerle başetme konusunda destek almalarının hastaların yaşadığı sorunları azalttığı, öz bakım gücü ve yaşam kalitelerini yükselttiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kapucu S., The Effect of Home Visits on the Quality of Life and Self-Care Power of Patients Receiving Chemotherapy, Hacettepe University Health Science Institute Phd Thesis İn Medical Nursing, Ankara, 2003. This study was carried out to determine the effect of home visit on the Quality of Life and Self-Care Power of Patients Receiving Chemotherapy. The research was undertaken at the Hacettepe University Oncology Institute and Ankara University İbn-İ Sina Hospital. The study sample consisted of 60 patient who were equally divided between the experimental and control groups. The research was used the questionnaire, standard chemotherapy care plan, symptom of follow form, home to follow form, patient handbook, Rolls Royce quality of life scale and self-care scale. The researcher interviewed all the patients in hospital and completed the questionnaire, Rolls Royce quality of life scale and self-care scale and to give information by the patient handbook and to suggest it was read in her/his home. Researcher observed both groups and the patients from whom to be wanted to record the side effects after chemotherapy in the symptom of follow form during four cures. After making each cure, patients in the experiment group were visited in their houses totally three times on the days of between 3rd and 7th, existing and possible problems were determined and solved and/or solution choices were suggested. Also patients in the experiment group were visited four times in the experiment units of daytime when they were came for treatment of chemotherapy and previous symptom follow of form whose patients filled were taken and the new ones were given to them. When patients in the control group came to experiment units of daytime for cure, an interview to determine side effects in the previous cure was made, the form that they filled were taken and the new ones were given to them. Data got from the research were evaluated in SPSS package program. At end of the staying, it has been determined that patients in the experiment group were affected the side effects of chemotherapy less than the patients in the control group and self care powers and life qualities of first group are higher than the second one. As a result, it can be said that by following the patients who are treating chemotherapy in their home, supporting them for solving the problems of side effects decreases the problems and increases self-care powers and quality of life them. Key Words : Cancer, chemotherapy, side effects, quality of life, self-care power, home care Supporting Institutes : HURF 00T04 102003 vi