Alkol bağımlısı hastaların alkol kullanımına bağlı yaşadıkları sorunlar ve tedaviye başvuru nedenleri
Reasons for appliying to receive treatment and problems related to alcohol consumption by patients having alcohol dependent
  1. Tez No: 124214
  2. Yazar: FERYAL ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, alkol bağımlısı birey, alkol kullanımına bağlı sorunlar, tedaviye başvuru nedenleri
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 939
Özet
ÖZET Uludağ, F., Alkol bağımlısı hastaların alkol kullanımına bağlı yaşadıkları sorunlar ve tedaviye başvuru nedenleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Araştırma alkol bağımlılarının alkol kullanımı ile ilgili sorunlarının ve tedaviye gelme nedenlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Sosyal Sigortalar Kurumu Dışkapı Eğitim ve Uygulama Hastanesi psikiyatri kliniklerinde yatan 74 hasta oluşturmuştur. Veriler hastaların sosyo-demografık ve alkol kullanma ile ilgili özelliklerini, alkol kullanımı nedeniyle yaşanan sorunları ve alkol tedavisine başvuru nedenlerini içeren bilgi formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde yüzdelik, standart sapma, minimum ve maksimum değerler, ki-kare ve likelihood ratio testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda hastaların, %94.6'sının erkek, %78.4'ünün 36 yaş ve üstü olduğu; %36.5'inin ilkokul, %35.1'inin lise, %12.2'sinin de yüksek okul mezunu olduğu; %70.3'ünün evli, %17.5'inin ise boşanmış ya da ayrı yaşadığı; %58.1'inin halen bir işte çalıştığı; %81'inin ilk kez 20 yaşın altında alkol kullandığı, %75.7'sinin her gün alkol kullandığı; %41.9'unun da ailesinde ya da yakın akrabalarında alkol sorunu olan birinin olduğu belirlenmiştir. Hastaların alkol kullanımı nedeniyle en fazla aile içi ilişkilerde sorun yaşadığı daha sonra sırasıyla iş sorunları, yasal sorunlar, sağlık sorunları ve sosyal ilişki sorunları yaşadıkları belirlenmiştir. Hastaların tedaviye gelmelerini ise en çok aile ilişkilerinde yaşadıkları sorunların etkilediği belirlenmiştir. Bunu sağlık, sosyal ilişkiler, ekonomik ve iş yaşamında sorun yaşamaları; alkolden kurtulmak istemeleri, kullandıkları alkol miktarını azaltmak istemeleri, gelecekle ilgili kaygı duymaları ve yasal sorunlar yaşamaları izlemektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Uludağ, F., Reasons for Applying to Receive Treatment and Problems Related to Alcohol Consumption by Patients Having Alcohol Dependent, Hacettepe University, Institute Of Health Sciences, Master Of Science Thesis In Psychiatry Nursing Program, Ankara, 2003. This research is conducted with the purpose of determining and defining the problems related to alcohol consumption and reasons that made alcohol dependent persons to apply to receive a treatment. The sample for the research work was formed by 74 patients who were hospitalized in the psychiatry clinics of Hacettepe University, Faculty of medicine Hospital and in the social insurance organization, Dışkapı training and Application Hospital. Data gathering was based on using interview technique and information about the social, demographic and about the characteristics in relation to alcohol consumption amounts of the patients and determinations were made. The reasons for using alcohol, problems experienced during usage period and the reasons for applying to receive a alcohol treatment were recorded in the questionnaire form used. Data analyzed by computing percentiles, standard deviation, minimum and maximum values, chi-square and likelihood ratio tests. At the and of the research work which contained males at the rate of 94.6, it was seen that 78.4% of the patients included in the sample were at the age 36 and above; 36.5% were graduates from primary school, 16.2% from middle school, 35.1% from high school and 12.2% from higher education school; 70.3% were married, 17.5% divorced or in a status of living separate from each other; 58.1% were currently employed; 81% patients started to consume alcohol, for the first time, at age 20; 75.7% consumed alcohol every day; 41.9% started that there were a person with alcohol problem in their family or among their close relatives. It is determined that the patients experienced problems mostly due to their being alcohol dependent, in field of inter-family relations and later, problems are seen and lived, in work environment; in form of legal problems, health problem and as problem in social relations, it is determined that the problems encountered in the inter-family relations were the major reason for the patients to apply to receive a treatment. This is followed by health problems, problems in social relations, financial problems, problems in employment life, desire to free oneself