Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin iş doyumu ve denetim odakları arasındaki ilişkinin incelenmesi
A Study on the relationship between the job satisfaction and the locus of control of the nurses working in a university hospital
  1. Tez No: 124223
  2. Yazar: HATİCE İPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜHEYLA ABAAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İş Doyumu, Denetim Odağı, Nursing, Job Satisfaction, Locus of Control
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 10923
Özet
ÖZET İpek, H., Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Denetim Odakları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin iş doyumu ve denetim odakları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini bir üniversite hastanesinde çalışan, yatak başı hasta bakımı hizmeti sunan ve aynı kurumda en az bir yıldır çalışmakta olan 282 hemşirenin tamamı oluşturmuştur. Örneklemin %90 (n=254)'ına ulaşılarak araştırma tamamlanmıştır. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Toplama Formu, İş Betimlemesi Ölçeği ve Rotter'ın İç Dış Denetim Odağı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde Student's t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Bonferroni Test ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin İş Betimlemesi Ölçeği puan ortalaması, tam puanın %39.6 (128.28±4.08)'sı olup, düşük iş doyumunu ifade etmektedir. Hemşirelerin en az doyumlu oldukları alan terfi olanakları olup, bunu sırayla şimdiki ücret, şimdiki iş, genel olarak iş ve yönetim boyutu izlemektedir. Birlikte çalışılan kişiler en fazla doyumlu oldukları alandır. Hemşirelerin yaş, toplam çalışma süresi ve kurumda çalışma süresi ile iş doyumları arasında ilişki bulunmamıştır. 08-16 ; 16-24 şiftlerinde çalışan hemşirelerin“şimdiki ücret”ve“genel olarak iş”ile ilgili doyumları, lisans mezunlarının“şimdiki iş”ile ilgili doyumu ve yoğun bakım, hemodiyaliz ve acilde çalışan hemşirelerin“şimdiki ücret”ile ilgili doyumu daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin denetim odağı puan ortalaması 11.50±3.66 olup, iç denetimli hemşirelerin (n=38) ve dış denetimli hemşirelerin (n=33) İş Betimlemesi Ölçeği toplam ve alt boyut puan ortalamaları arasında ilişki bulunmamıştır. Bu durumun, iş doyumunun çok düşük olması nedeniyle ortaya çıktığı düşünülmekle birlikte kullanılan ölçeklerle ilgili olabileceği de söz konusudur. Bu kurumda hemşirelik yönetiminin, hemşirelerin iş doyumunu artırma yönünde planlı veVI ivedi çalışmalar yapması kurumsal ve mesleki amaçların gerçekleşmesi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT İpek, H., A study on the relationship between the job satisfaction and the locus of control of the nurses working in a university hospital, Nursing Services Administration, Institute of Health Sciences, Hacettepe University, Master Thesis, Ankara, 2003. This descriptive study was done to observe the relationship between the job satisfaction and the locus of control of the nurses working in one university hospital. The sampling includes 282 nurses who was working at this institution for at least one year doing bedside nursing. After obtaining written consent 90 % (n=254) of the nurses participated in the study. Data collection was done using Personal Information Form, Job Descriptive Index, Rotter's Internal External Locus of Control Scale. Student t Test, One-way Analysis of Variance, Bonferroni Test and Pearson Correlation Analysis has been used in the evaluation of the data. The mean Job Descriptive Index score constituted 39.6 % (128.28±4.08) of the total score and signifies poor job satisfaction. Nurses were satisfied least with the promotion opportunities followed by the current pay, current job, job in general and the supervision respectively. They were satisfied most with the people they are working with. There was no relation observed between the ages, work period, work years in the hospital and the job satisfaction of the nurses. The satisfaction of the nurses working in the shifts 08-16 ; 16-24 relation with“current pay”and“ job in general”as well as for nurses with university degree“current job”and nurses working at intensive care, hemodialysis and emergency departments“current pay”had showed significantly higher satisfaction. The mean score of the locus of control of the nurses was 11.50±3.66, There was no relationship observed between the total and subdivision means of the Job Descriptive Index with the internal locus of control nurses (n=38) and external locus of control nurses (n=38). It was thought that these results were the result of the poor job satisfaction and the qualities of the scales used for the study. On the other hand it has been of vital importance for the realization of the institutional and professional objectives that nursing administrationvuı should carry out planned and urgent studies for increasing the job satisfaction of these nurses.