Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğrencilerinin stresle başa çıkma tarzları ve intihar olasılıkları arasındaki ilişki
The Relationship between the ways of coping with stress and suicide probability among the students at Karaelmas University in Zonguldak
- Tez No: 124226
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BESTİ ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Stresle Başa Çıkma, İntihar Olasılığı, Adölesan, Üniversite Öğrencileri, Hemşirelik, Coping with Stress, Suicide Probability, Adolescent, University Students, Nursing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARI VE İNTİHAR OLASILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Neslihan PARTLAK Bu araştırma Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğrencilerinin stresle başa çıkma tarzları ve intihar olasılıkları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2001-2002 yılında öğrenim gören 293 birinci ve dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak sosyo-demografik özellikleri içeren anket formu, stresle başa çıkma tarzları ölçeği (SBTÖ) ve intihar olasılığı ölçeği (İOÖ) kullanılmıştır. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, çoklu korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin devam ettikleri sınıf ile intihar olasılıkları puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır(p>0,05). Öğrencilerin devam ettikleri sınıf ile stresle başa çıkma tarzları arasında yapılan analizde, dördüncü sınıfların istatistiksel olarak anlamlı derecede kendine güvenli yaklaşımı daha fazla kullandığı belirlenmiştir(p0,05). Araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak üniversitelerin Mediko-Sosyal ve Sağlık Danışma bölümlerinde etkili başa çıkma programları ve güvenli yaklaşımı artıracak grup çalışmaları yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN THE WAYS OF COPING WITH STRESS AND SUICIDE PROBABILITY AMONG THE STUDENTS AT KARAELMAS UNIVERSITY IN ZONGULDAK NESLİHAN PARTLAK The aim of this study is to find out the relationship between the ways of coping with stress and the suicide probability among the students at Karaelmas University in Zonguldak. The study was carried out with 293 the first and the fourth year students in 2001-2002 academic years. The data was collected with a questionnaire containing socio-demographic properties and was evaluated with Coping Style Inventory (CSI) and Suicide Probability Scale (SPS). Multiple correlation, regression analysis and significance test between the two mean values were used in the evaluation. There was no statistically significant difference between their semester years and suicide probability grades(p>0.05). When their semester years and the ways of coping with stress were analysed, it was statistically found that the fourth year students used the way of self confidence more significantly (p0.05). Depending on the results of the study, it has been recommended that group studies encouraging self-confidence and effective coping programs should be organised by the Medico-Social and Health Centres at the universities.