Çocuğu kanser olan annelerin aile yükünün belirlenmesi
Determining the 'Family Burden' of mothers having children with cancer
  1. Tez No: 124259
  2. Yazar: AYFER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZEYNEP CONK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Çocuk, Aile Yükü, Hemşirelik, Cancer, Children, Family Burden, Nursing
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
BÖLÜM VI ÖZET Çocuğu Kanser Olan Annelerin“Aile Yükü”nün Belirlenmesi Araştırma çocuğu kanser olan annelerin aile yükünü belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada niteliksel veri toplama yöntemlerinden birisi olan“derinlemesine görüşme”yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Behçet Uz Çocuk Hastanesi onkoloji servisinden 13 ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi onkoloji servisinden 10 olmak üzere araştırma kriterlerine uyan, kanserli çocukla daha fazla birlikte olduğu düşünülen ve bakımından doğrudan sorumlu olan 23 anne ile görüşülmüştür. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen kanserli çocuk ve ailelerinin tanıtıcı bilgilerinin yer aldığı anket formu ve annelerin aile yükünü belirlemeye yönelik hazırlanan görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşmeler servislerde annelerin uygun olduğu zamanda yapılmış ve teybe kaydedilmiştir. Görüşmeler bittikten sonra verilerin ham dökümleri araştırmacı tarafından yapılmış ve dökümleri yapılan ham veriler daha önceden belirlenen ve çalışma sonunda da doğrulanan temalara göre sınıflandırılmıştır. Daha sonra tüm bu veriler yorumlanarak rapor haline getirilmiştir. Araştırmanın en önemli sonuçlan şunlardır: 1. Çocukların tedaviye uyumlarında ve annelerin tedavinin yan etkileri ile baş etmede güçlükler yaşamaktadırlar. 2. Ebeveynlerin stres düzeyi tanıyı ilk duyduklarında çok yüksektir. 3. Ebeveynleri, bakım sürecinde yoğun stres yaşamakta, stresle etkili şekilde baş edememekte ve bu aile içi ilişkileri çoğu kez olumsuz olarak etkilemektedir.103 4. Ebeveynler çocuğa karşı aşın hoşgörülü ve koruyucu olduğunu ifade etmektedirler. 5. Anneler eski sosyal aktivitelerini yerine getiremediklerini ve sosyal ilişkilerinin azaldığım söylemektedirler. 6. Anneler genellikle benzer sorunu olan annelerle daha rahat konuştuklarım ve bunun kendilerini rahatlattığını belirtmektedirler. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin aileye ve çocuğa tedavinin yan etkileri ve bunlarla nasıl baş edecekleri konusunda bilgi vermeleri, ebeveynlere stresle baş etmelerini sağlayacak programlar düzenlenmesi, ebeveyn destek grubunun oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
104 SUMMARY Determining the“Family Burden”of Mothers Having Children with Cancer This research was carried out in order to determine the family burden of mothers having children with cancer. In the research from the qualitative research methods an“in-depth interview”was used. In this research, 13 from oncology service of Behçet Uz Children Hospital and 10 from oncology service of Ege University Medical Faculty, totally 23 mothers, who met the inclusion criteria, and who were thought to be together with children with cancer more often and who were directly responsible for their care were interviewed. In this research data were collected by utilizing a survey form consisted of introductory information pertaining to children with cancer and their families, and a review form developed by the researcher in order to determine the family burden of mothers. Reviews were conducted and recorded on tape in services when it is convenient for mothers. After the reviews were completed, raw data inventoried by the researcher and classified according to predetermined themes. Subsequently all these data were interpreted and turned into a report. As a result of the research the following were observed; 1. Children experienced difficulties in complying with therapy and mothers in coping with the side effects of the therapy. 2. Parents's level of stress was very high when they heard the diagnosis for first time. 3. It was concluded that in the research, parents experienced an extreme stress throughout the care and did not effectively cope with it and this affected intra-family relations.105 4. Parents were extremely indulgent and protective. 5. Mothers were unable to perform previous social activities, so their social relations decreased. 6. It was observed that generally mothers carried out conversation with other mothers who had similar problems more easily and this caused them to relax. Based on the results obtained, it was recommended that nurses should provide information to children and families in regards to side effects of the therapy and how to cope with them, for the parents the programs, which will enable them to effectively manage the stress should be arranged, and to form a parent support group.