Girişimcilik ve Türkiye'nin ekonomik gelişme sürecinde girişimciliğin yeri
Entrepreneurship and entrepreneurship in Turkey's economic development process
- Tez No: 124616
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜL HAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Ekonomik Kalkınma, Ekonomik Gelişme, Entrepreneurship, Small and Medium Sized Enterprises, Economic Development, Economic Growth
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Literatürde girişimcilikle ilgili birçok tanım bulunmaktadır. 18. yüzyıla kadar uzanan ilk tanımına göre girişimcilik, belirli bir fiyattan satın alıp belirsiz bir fiyattan satma riskim üstlenme sürecini içeren ekonomik bir kavramdır. Bu yüzyılın başlarında bu tanıma yenilik ve yaratıcılık kavramları da eklenmiştir. Bu nedenle yenilikçilik, girişimciliğin temel niteliği ve yaratıcılık da girişimci faaliyetlerin en önemli bileşenidir. Son yıllarda ekonomide küreselleşme hızla artmış ve işletmelerin daha rekabetçi ürünler üretmesini zorunlu kılmıştır. Temelde küçük işletmeler olan girişimciler de rekabetçi ürünler üretmek konusunda büyük potansiyele sahiptirler. Dünya ekonomisinde 1980'lerde yaşanan durgunluk ve yüksek işsizlik küçük işletmelerin rollerinin yeniden değerlendirilmesine ve girişimciliğe yönelik yeni bir ilgiye neden olmuştur. Girişimcilik ekonomik gelişmede en önemli unsurlardan birisidir. Gelişmiş ülkelerin ekonomik gelişme süreçlerinde girişimciliğin rolünün anlaşılması gelişmekte olan ülkeler için önemlidir. Gelişmiş ülkelerin girişimci ekonomik gelişme süreçlerinin anlaşılabilmesi için genel ulusal koşullarının ve girişimciliği etkileyen koşullarının incelenmesi gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerin finansal kurumlarının, yasal altyapılarının, eğitim düzeylerinin, fiziki altyapı koşullarının ve devletin rolünün incelenmesi Türkiye'de de girişimciliğe dayalı ekonomik gelişme sürecinin oluşturulmasında önemlidir.
Özet (Çeviri)
Many definitions of entrepreneurship can be found in the literature describing business processes. The earliest definition of entrepreneurship, dating from the eighteenth century, used it as an economic term describing the process of bearing the risk of buying at certain prices and selling at uncertain prices. Early this century, the concept of innovation and creativity were added to the definition of entrepreneurship. Thus innovation is the main characteristic of entrepreneurship and creativity is core of entrepreneur activities. Recently, the globalization of economy is growing faster and requires businesses to produce a high competitive product. And entrepreneurs, who are basically small businesses, have large potential to produce competitive products. 1980s stagflation and high unemployment in world economy caused reevaluation of the role of small firms a renewed attention for entrepreneurship. Entrepreneurship is one of the most important factors in economic development. Understanding the role of entrepreneurship in the process of developed countries economic growth is important for developing countries. General national conditions and national entrepreneurial conditions of developed countries must be examined to understand the process of entrepreneurial economic growth process. Examination of the developed countries' financial institutions, legal framework, level of education and training, physical infrastructure and the role of government is important to establish an entrepreneurial economic growth process in Turkey.