Hazar denizinin hukuki rejimi
Legal regime of the Caspian sea
- Tez No: 124831
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT HAKAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Hazar Denizi, Deniz Alanlarının Sınırlandırılması, International Law, Caspian Sea, Delimitation of the Maritime Areas
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET HAZAR DENIZI'NIN HUKUKİ REJİMİ Hazar Denizi enerji kaynakları ve bu enerji kaynaklarının taşınmasını sağlayacak boru hatları hakkında yazılmış pek çok eser olmakla birlikte, bu kaynakların üretimi ve dünya pazarlarına ulaştırılması bakımından son derece önemli olan Hazar Denizi' nin statüsü konusu yeterince ele alınmamıştır. Bu çalışmanın amacı, pek çok özelliği ile kendine has bir yapı özelliği ortaya koyan, önemli ekonomik değer ifade eden doğal kaynaklara sahip olan Hazar Denizi' nde, belirsiz olan ülke sınırlarının belirlenmesi meselesini incelemektir. Bu çalışmada konuyu, kıyıdaş devletlerin konu hakkında farklı yaklaşımları, uluslararası hukuk kuralları, akdedilmiş andlaşmalar, teamül kuralları, uluslararası hukukun genel ilkeleri, konuyla ilgili davalar ve doktrinel görüşler çerçevesinde ele alarak incelemek amaçlanmıştır. Burada, Hazar Denizi' nin statüsü hukuki açıdan irdelenmekle birlikte, özellikle kıyıdaş devletlerin ortaya koydukları hukuki tezlerin anlaşılması bakımından konunun ekonomik ve siyasi boyutuna da değinilerek, konunun çözümü bakımından salt hukuki bir yaklaşımın yarar sağlamayacağı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LEGAL REGIME OF THE CASPIAN SEA There is a wide collection of material covering the Caspian energy resources and the pipelines provide the transportation of those. It seems, however; that the legal status of the Caspian Sea which will determine the sovereignty issues directly effecting the production and transportation matters has not received the attention it merits. The Caspian Sea presents a unique body with its geographic, economic, political and geopolitical characteristics and stands in a position of providing considerable advances for the five littoral states having coastlines around it This study analyzes the applicable international legal norms to be used in the delimitation of the indefinite borders in the Caspian Sea. Such effort requires the relevant bilateral treaties, international conventions, customary rules of international law, doctrinal views and judicial cases to be studied. Although this study primarily aims to make an analysis from a legal perspective, it also includes the economic and political dimension especially to make a clear presentation of the different views of the littoral states. This had a second role of clarifying the huge impact of the economic and political issues on the delimitation of territorial borders, a final solution can not be isolated from these factors and that it is not purely legal matter.