Resimde yalınlık arayışının Picasso örneğinde incelenmesi üzerine uygulama çalışmaları
A Study on the search for plainnes in painting with a from on Picasso's works
- Tez No: 125270
- Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yalın, Yalınlık, Ayıklama, Çizgi, Tasarım, Plain, Plainnes, Selection, Line, Design
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET RESİMDE YALINLIK ARAYIŞININ PİCASSO ÖRNEĞİNDE İNCELENMESİ ÜZERİNE UYGULAMA ÇALIŞMALARI Mustafa ÇAPAR Yüksek Lisans Tezi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Mustafa OKAN Haziran 2002, 95 sayfa Bu çalışmada, bir sanat ürünü oluşturulurken yalınlığın kullanım olanaklarından yararlanmaya çalışılmıştır. Çalışma, yalınlık kavramının tanımına ilişkin genel bilgilerle başlamaktadır. Bu bölümde ayrıca yalınlık kavramının günlük yaşamdaki konumu üzerinde durulmaktadır. Yalınlık ve yalınlaştırma, bir sanat ürünü oluşturulurken göz önünde bulundurulan unsurlardandır. Gerçekliğin bir yorumu olarak sanat ürünü, farklı bir dünya yaratır. Söz konusu dünya, gerçeklikle sürekli bir ilişki içerisinde olup, duyulara seslenir. Sanat ürününün üretilmesinde ve kavranmasında önemli bir yere sahip olan yalınlık, sanatın gerçeklikle olan uyumlu ilişkisi ile birlikte kendini var etmektedir. Çalışma, 20. yüzyıl sanatından seçilen yalınlık örnekleriyle desteklenmektedir. Ayrıca Picasso'nun yalınlıkla kurduğu ilişki üzerinde durulmaktadır. Bütün bu bulgular aracılığıyla yalınlık kavramı, uygulama çalışmalarında etkin olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT A STUDY ON THE SEARCH FOR PLAINNES IN PAINTING WITH A FORM ON PICASSO'S WORKS Mustafa ÇAPAR Master Thesis, Department of Education of Art Supervision Yrd. Doç. Mustafa OKAN June 2002, 95 pages In this study, while forming a work of art, its tried to benefit from the use of possibilities of plainess. The study starts with the general knowledge which is releated with the concept of plainess. In this part, the position of the concept of plainess in daily life is also mentioned. Plainess and to make it plain are elements which are considered while creating a work of art. The work of art creates a different world as a conmentary of realitiy. The world in question is constanly releated with reality and it calls out to the senses. The plainess, which has an important position on creating and grasping a work of art, make itself exist with the harmonious relationship with reality. The study is supported with the examples which have been chosen in the art of 20 th century. The relationship which Picasso sets up with plainess, is also emphasized. By means of all these findings, the concept of plainess is eficently used in the application studies.