Firmalar arası pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesinde internet kullanımının etkisi: Türkiye uygulaması
The Effect of using internet on performing business to business marketing activities: A case for Turkey
  1. Tez No: 125303
  2. Yazar: HİLAL İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet, Firmalar Arası Pazarlama, Elektronik Ticaret, İnternetin Etkileri, Internet, Business to Business Marketing, Electronic Trade, Effects of Internet
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET FİRMALAR ARASI PAZARLAMA FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE İNTERNET KULLANIMININ ETKİSİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Hilal İNAN Doktora Tezi, İşletme An a bili m Dalı Danışman: Prof. Dr. Serap ÇABUK Eylül 2002, 164 sayfa Günümüzdeki en önemli teknolojik gelişmelerden birisi olan internet, işletme faaliyetlerinin yürütülmesinde önemli etkiler meydana getirmektedir. Özellikle firmalar arası pazarlama alanında, işletmelerin gün geçtikçe artan bir oranda internetten faydalandıkları görülmektedir. Bu çalışma ile, firmalar arası pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesinde internet kullanımına ilişkin mevcut yerli ve yabancı literatür incelenmiş ve bir saha araştırması yapılmıştır. Web sitesine sahip olan firmalar üzerinde gerçekleştirilen saha araştırması ile bu firmaların, internet kullanımına ilişkin çeşitli özellikleri belirlenmeye çalışılmış ve internetin firmalar arası pazarlama faaliyetleri üzerinde etkisi ölçülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen bazı önemli bulgulara göre; işletmelerin büyük bir kısmının interneti ve webi firma ve ürün tanıtımı, müşteriler ile iletişim kurma ve satış arttırma amaçlı olarak kullandıkları ortaya çıkmıştır. Ayrıca, işletmelerin internet araçlarını kullanmalarının, satış performansı ve satış etkinliği üzerinde doğrudan bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF USING INTERNET ON PERFORMING BUSINESS TO BUSINESS MARKETING ACTIVITIES: A CASE FOR TURKEY Hilal İNAN Ph.D. Thesis, Business Department Supervisor: Prof. Dr. Serap ÇABUK September 2002, 164 pages Recently internet is one of the most important technological development and it has important effects on performing business activities. Especially in the business to business marketing, it seems that firms will benefit internet in an increasing rate day by day. Within this study, the existing literature on the use of internet on business to business marketing has been examined and a field study has been conducted. The field study has been applied on the firms which have web sites to determine the characteristics of the firms relating to internet use and to measure the effects of the internet on business to business marketing. According to some important findings of the study it has been found that most of the firms have been using internet and web for promoting the firm and its products, communicating with their customers and increasing sales. It has been concluded that using internet tools have direct effects on sales performance and sales efficiency.