Resimde anlam üretme aracı olarak figür
The Figure on a tool to produce meaning in painting
  1. Tez No: 125328
  2. Yazar: ÖZGÜR ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. MUSTAFA OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Form, Content, Meaning, Figure, Produce
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET RESİMDE ANLAM ÜRETME ARACI OLARAK FİGÜR Özgür ERYILMAZ Yüksek Lisans Tezi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Mustafa OKAN Haziran 2002, 64 sayfa Sanat ürünü, gerçekliğin, sanatçı tarafından algılanıp özümsenerek yeniden üretilmesiyle ortaya çıkan, karmaşık yapılı bir bütündür. İçerik ve biçim, hem üretim aşamasında hem de algılama sürecinde birlikte değerlendirilen iki ana unsurdur. Zihinsel boyuttaki içerik, sanatçı tarafından biçimsel kurgulanışla birlikte sanatsal ürüne dönüştürülür. Anlam, bu yapının içinde barınır ve sanat ürününün özünü oluşturur. Resimde figür, bir anlatım nesnesidir. Sanat ürününün kurgulanışında içerik ve biçim bağlamında figürün kullanım olanakları, sanatsal bir dilin oluşumunda önemli bir yer tutar. Figür, resimde bir anlam üretme aracı olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışması, sanat ürününün biçim-içerik ve anlam açısından, üretim ve algılama süreçlerine ilişkin araştırma ve uygulamaları kapsamaktadır. Anahtar Kelimeler Biçim, İçerik, Anlam, Üretim, Figür, Üretim.
Özet (Çeviri)
uı ABSTRACT THE FIGURE ON A TOOL TO PRODUCE MEANING İN PAİNTİNG Özgür ERYILMAZ Master Thesis, Department of Education of Art Supervisor: Yrd. Doç. Mustafa OKAN June 2002, 64 pages A work of art is the complex organisation which is created by an artist examining the reality and recreating it. Content and form are the main elements evalvated in both the process of production and the process of perception. Mental content is transformed into work of art with form design by the artist. Meaning exists in this form and completes the content of work of art. Figure in art is an object of narration. Usage possibilities of figure used in composing work of art within content and form plays an important role in producing language of art. Figure is used in order to produce meaning in art. This particular study will examine a work of art from the perspective of form-content-meaning and the process of perception and it will include all related research and it applications in this context.