Yönetimde karar verme: İzmir ve Los Angeles (ABD) konaklama işletmelerinde karar verme etkinliği analizi
Decision making in management: Decision making efficiency analysis in Izmir and Los Angeles (USA) hotels
- Tez No: 125335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Decision making, Management, Models, Process, Hospitality Management
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET YÖNETİMDE KARAR VERME: İZMİR VE LOS ANGELES (ABD) KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE KARAR VERME ETKİNLİĞİ ANALİZİ Özge GEZER Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman : Yar. Doç. Dr. Azmi YALÇIN Aralık 2002, 152 sayfa Yönetimin her kademesindeki yöneticilerin her gün karşılaştıkları karar verme, doğru ve etkin olduğu sürece başarının temel anahtarıdır. Konu üzerinde yapılan ve yapılmakta olan çalışmalar yöneticilere başarılı olmaları yolunda ışık tutmaktadır. Çalışmada, bir işletme ya da bir organizasyon için önemli olan karar verme konusu ile ilgili temel bilgiler, karar verme çeşitleri, karar verme modelleri, karar verme süreci, kapsadığı alanlar ve kararların etkinliğini belirleyen faktörler incelenmiş ve literatürdeki farklı bakış açılarına yer verilmiştir. Turizm endüstrisi ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede de ekonomiye ve gelişmeye büyük destek vermektedir. Turizm endüstrisi içinde yer alan konaklama işletmeleri ise, insan gücüne dayanan yapısı ve direk olarak üretilenlerin müşterilere ulaştırılması ile diğer işletmelerden farklılık göstermektedir. Bu sebeple alınan kararlar daha bir önem taşımaktadır. Karar vermenin etkinliğini belirleyen bilinen veya bilinmeyen bir çok faktör vardır. Bu faktörlerin şimdiye kadar ki çalışmalarla ortaya çıkan kısmından yola çıkılarak, izmir'deki (Türkiye) dört ve beş yıldızlı konaklama işletmelerinde ve karşılaştırma imkanı sağlamak amacıyla Los Angeles'daki (ABD) konaklama işletmeleri üzerinde araştırma yapılmıştır. Konaklama işletmelerinde kararların etkinliğini belirleyen faktörlerin ortaya konması ve bu faktörlerin önem derecelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler ışığında, konaklama işletmelerindeki yöneticilerin aldıkları kararların etkinliğini belirleyen faktörlere önem verdikleri ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler : Karar Verme, Yönetim, Model, Süreç, Konaklama İşletmeleri
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT DECISION MAKING IN MANAGEMENT: DECISION MAKING EFFICIENCY ANALYSIS IN IZMIR AND LOS ANGELES (USA) HOTELS Özge GEZER Thesis, Business Department Supervisor: Assistant Prof. Dr. Azmi YALÇIN December 2002, 152 Pages Each manager at any level of management faces decision-making every day. Decision-making is the best key to achieve success as long as it is right and efficient. Lots of scientist done various research on decision making and they are still doing to light the way of managers. This study begins by providing information about managerial decision making, kinds of decision making, decision making models, decision making process, the factors effect efficiency of decision making, other subjects include decision making and the study provides the view point of different scientists in literature. Tourism industry is very important for our country and lots of other countries in the world to support their economy and development of the country. Hospitality management is different from the other industrial company's management because it is more related with man power than others and they directly serve to their customers. Each decision directly affects the customers in hospitality management. Lots of factor effects the decision making some of them we know, some of them we do not know. This study includes two researches about decision making efficiency in hotels management. First research is made in Turkey and the second research is made in USA. The factors, which we know, affects the decision making leads the research. The researches identify the factors which affect efficiency of decision making and show us how important these factors for hotel managers.