The parameter resetting process of German-Turkish bilungual adults acquiring English
İki dilli yetişkinlerde değiştirgenlerin yeniden uyarlanması
- Tez No: 125634
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKAY BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Evrensel Dilbilgisi, İkinci Dil Edinimi, Adıl Düşürme Değiştirgeni, Baş Değiştirgen
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
il ÖZET İngilizce'yi İkinci Yabancı Dil Olarak Edinen Almanca - Türkçe İ kid ili i Yetişkinlerde Evrensel Dilbilgisine Erişim : Adıl Düşürme ve Baş Değiştirgenin Yeniden Tanımlanması Eda Büyüknisan Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Türkay Bulut Haziran 2003, 93 Sayfa Bu çalışmada İngilizce'yi ikinci yabancı dil olarak edinen Almanca - Türkçe İkidilli yetişkinlerde Evrensel Dilbilgisine edinim süreci incelenmiştir. Türkçe ile İngilizce arasında bulunan değiştirgen farklılıkları arasından, bu çalışmada adıl- düşürme ve baş değiştirgeni araştırılmıştır. Hazırladığımız dilbilgisel doğruluğu ölçen 20 soruluk ölçeği, 30 ikidilli, 30 anadili konuşmacı ve 30 tekdilli olmak üzere, toplam 90 katılımcıya uyguladık. Tekdilli ve ikidilli Katılımcılar Çukurova Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi olmak üzere, Almanca ve İngilizce Dili Eğitimi Fakültesinden seçilmiştir Savımız, çalışmaya katılanlar arasından Türkçe-Almanca ikidilli olan öğrencilerin, Türkçe ve İngilizce arasındaki bu değiştirgen farklılıklarım Almanca edinirken yeniden ayarladıkları için tekdilli yaşıtlarından daha az aktarım yapacaktan yönündedir. Elde ettiğimiz verileri SPSS istatistik programı yardımı ile ANOVA uygulayarak çözümledik. Bulgular savlarımızı destekler yönde çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
İÜ ABSTRACT THE RESETTING PROCESS OF THE PRO - DROP AND HEAD PARAMETERS IN GERMAN - TURKISH BILINGUAL ADULTS ACQUIRING ENGLISH Eda BÜYÜKNİSAN Thesis of Master of Arts, English Language Teaching Department Advisor: Asst Prof. Dr. Türkay Bulut Jane 2003, 93 Pages The present study aims to put light on the parameter resetting process of German - Turkish speaking bilinguals acquiring English. The parameters that will be concentrated on are the Pro - drop Parameter and the Head - direction Parameter. A Multiple Parameter Task including grammatical and ungrammatical items of these two parameters is prepared to be given to the subjects who will be randomly chosen among the German - Turkish bilingual university students from the German Language Teaching Departments of Çukurova University and Mersin University in Turkey. Our aim in this research is to find out whether German-Turkish bilinguals transfer the parameter of Turkish into English. We hypothesize that the resetting process was completed during their acquisition of German. Thus, we will observe no mismatch since the parameters concerned in this study match between English and German. The data obtained from the Multiple Parameter Tasks were entered into the SPSS statistical program. Then, One-way ANOVA was applied to the data and the results were compared with each other. Kev Words; Universal Grammar, Second Language Acquisition, Pro - drop Parameter, Head Parameter