Sınıf yönetiminde öğretmenlerin iletişim becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers communication skills in classroom management
  1. Tez No: 125633
  2. Yazar: KEREM GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN KILBAŞ KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Classroom Management, Teachers' Communication Skills ?ST.C. ^oN KURULU
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET SINIF YÖNETİMİNDE ÖĞRETMENLERİN İLETİŞİM BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Kerem GÜNAY Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilin! Dalı Danışmam: Prof. Dr. Şükran KILBAŞ KÖKTAŞ Haziran 2003, 68 sayfa Bu araştırma, sınıfı yönetiminde öğretmenlerin iletişim becerilerine ilişkin algılarım değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri, kişisel bilgiler formu ve Öğretmen İletişim Becerileri Ölçeği (ÖİBÖ)' yle toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi üzerinde ölçeğin geçerlik güvenirlik çalışması yeniden yapılmıştır. Bu araştırmayla 2002-2003 öğretim yılında Adana ili Seyhan ve Yüreğir merkez ilçeleri ilköğretim okullarda görev yapan 272 sınıf öğretmenine ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin kendi iletişim becerilerine ilişkin algılarının nasıl olduğu ve bu algıların; cinsiyet, kıdem, okulların sosyo-ekonomik düzeyi ve okuttukları sınıf düzeyi değişkenleri açısından anlamlı bir fark yaratıp yaratmadığı araştırılmıştır. Verilerin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi ve tek yönlü varyans analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulardan şu sonuçlar çıkarılmıştır: 1- Öğretmenlerin kendi iletişim becerilerine ilişkin algılan çok olumludur. 2- Öğretmenlerin kendi iletişim becerilerine ilişkin algılarında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. 3- Sınıf öğretmenlerinin kendi iletişim becerilerine ilişkin algılarının kıdeme göre farklılaştığı saptanmıştır. 21 yıl ve üstü kıdeme sahip sınıf öğretmenlerinin, 1-5 yıl, 6-10 yıl ve 11-15 yıl kıdeme sahip sınıf öğretmenlerine göre kendi iletişim becerilerine ilişkin alpları yüksektir.4- Sınıf öğretmenlerinin çalıştıkları okulların sosyo-ekonomik düzeylerine göre kendi iletişim becerilerine ilişkin algılarının farklılaştığı saptanmıştır. Buna göre üst SED okullarda çalışan sınıf öğretmenlerinin alt SED okullarda çalışan sınıf öğretmenlerine göre, orta SED okullarda çalışan sınıf öğretmenlerinin de yine alt SED okullarda çalışan sınıf öğretmenlerine göre kendi iletişim becerilerine ilişkin algılan olumludur. Öğretmenlerin kendi iletişim becerilerine ilişkin algılarının çalıştıkları okulların sosyo-ekonomik düzeylerinin yükselmesiyle doğru orantılı olarak olumlulaştığı görülmüştür. 5-Sınıf öğretmenlerinin, okuttukları sınıflara göre kendi iletişim becerileri ilişkin algılarında, anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sınıf öğretmenlerinin kendi iletişim becerilerine ilişkin algılan, okuttukları sınıflara göre değişmemekte, benzerlik göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Sınıf Yönetimi, Öğretmen İletişim Becerileri. KURtt? ^js^sss^.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF TEACHERS' COMMUNICATION SKILLS IN CLASSROOM MANAGEMENT Kerem GÜNAY Master Thesis, Department Of Education Sciences Supervisor : Prof. Dr. Şükran KILBAŞ KÖKTAŞ June 2003, 68 pages This study was conducted in order to evaluate the teachers' perception of their communication skills in classroom management. The data were collected by using the personal information form and The Teachers' Communication Skills Scale (TCSS). The validity and reliability study of the scale was performed on the sample of the research. The study consisted of 272 classroom teachers working in Seyhan and Yüreğir administrative districts of Adana between the school year of 2002-2003. This study examined the classroom teachers' perceptions of their own communication skills and whether these perceptions had any significant differences in the variables of gender, experience, the socio-econoniical levels of the schools and the class levels. Percentage, frequency, arithmetical average, t- test and one-way variance analysis techniques were used in the data analyses. The findings of the research was as follows: 1- The teachers' perceptions about their communication skills are very positive. 2- No significant differences were found between the teachers' perceptions about their communication skills in terms of gender. 3- It was found out that the classroom teachers' perceptions about their communication skills varied in terms of their experience. The perceptions of the communication skills of the teachers who have 21 years or more experience were higher than the teachers who have 1-5 years, 6-10 years and 11-15 years experience.4- It was found out the classroom teacher's perceptions about their communication skills varied in terms of the socio economical level(SEL) of the schools they teach in.The perceptions of the communication skills of the teachers teaching in high SEL schools were positive when compared with the teachers teaching in low SEL schools and in the meantime the perceptions of the communication skills of the teachers teaching in middle SEL schools were also positive when compared with the teachers teaching in low SEL schools. The teachers' perceptions about their communication skills had a direct proportion with the socio-economical levels of the schools they teach in; that is, the higher socio-economical levels of the schools led to more positive perceptions. 5- No significant differences were found in the teachers' perceptions about their communication skills in terms of the class levels they teach in. the teachers' perceptions about their communications skills in terms of the class level did not differ but were similar.