Ozon tabakasına zarar vermeyen alternatif soğutucu akışkanları kullanan absorpsiyonlu soğutma sisteminin termodinamik analizi
Thermodynamic analysis of absorption refrigerator system using harmless alternative refrigerator fluids to ozone layer
- Tez No: 125964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Absorpsiyonlu soğutana sistemi, metanol
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
OZON TABAKASINA ZARAR VERMEYEN ALTERNATİF SOĞUTUCU AKIŞKANLARI KULLANAN ABSORPSİYONLU SOĞUTMA SİSTEMİNİN TERMODİNAMİK ANALİZİ (Yüksek Lisans Tezi ) Eyyup ÖZSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2002 ÖZET Bu çalışmada; ozon tabakasına zarar vermeyen soğutucu akışkanlar ile çalışan absorpsiyonlu soğutma sisteminin (ASS) termodinamik analizi yapılmıştır. Alternatif soğutucu akışkan olarak literatürde üzerinde çok az durulan metanol, soğurucu olarak su kullanılmıştır. Absorpsiyonlu soğutma sisteminde soğutucu akışkan olarak metanolün kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri; ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri (CFC) içermemesidir. Analizde» absorpsiyonlu soğutma sisteminde; metanol/su akışkan çiftinin farklı çalışma şartlarında sistem etkinliği (COP) ve sistemin ekserji etkinliği (ECOP) ile sistemin tasarım boyutlarını belirleyen dolaşım oram (f) belirlenmiştir. Analizde elde edilen veriler sonucunda; metanol/su akışkan çiftinin Absorpsiyonlu Soğutma Sistemlerinde kullanılabilirliğini göstermekle birlikte diğer alternatif soğutucu çiftlerine göre çalışma sıcaklık aralığı daha yüksektir. Bilim Kodu : 626.11.00
Özet (Çeviri)
U THERMODYNAMIC ANALYSIS OF ABSORPTION REFRIGERATOR SYSTEM USING HARMLESS ALTERNATIVE REFRIGERATOR FLUIDS TO OZON LAYER (M. Sc. Thesis) EyyupÖZSOY GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY June 2002 ABSTRACT In this study; thermodynamic analysis of absorption refrigeration system working with refrigeration fluids harmless to the ozon layer were carried out. As alternative refrigeration fluid, methanol, which have less importance, in literature, were used and aqua was used as absorber. One of the main factor to using methanol in absorption refrigeration system is that it doesn't contain chemical substances (CFC) that are harmful to ozon layer. In the analysis, in absorption refrigerator systems; circulation rates of methanol/aqua fluid couples in different conditions of Coefficient of Performance (COP) and Exergy Coefficient of Performance (ECOP) which sets the design dimension of the system were determined. According to analysis results; methanol/aqua fluid couples can be used in Absorption Refrigeration Systems and also it shows that working temparature interval is higher than the other refrigerator fluid couples. Science Code Key Words Page Number Adviser 626.11.00 Absorption refrigeration systems, methanol 122 Asistance Professor. Adnan SÖZEN