Design and implementation of two integrity subsystems for the relational DBMSs: RAP and embedded SQL
  1. Tez No: 1262
  2. Yazar: İBRAHİM ÇİNGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Database, DBMS, Relational databases. Integrity in relational databases. Imbedded SQLr, EâP relational DBMS, .Query modification» Entity-Relationship model. iv
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
ÖZET İLİŞKİSEL 7TYS RAP ¥1 EMBEDDED SQL İÇİM İKİ BÜTÜNLÜK ALT ŞİSTİMİ TASAHIM ¥1 GERÇEILEŞÎiBiMi ÇiNGiL, ibrani» Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Asuman Doğaç Eylül, 1887, 234 sayfa Bir yeri tabanı s işteşinde bütünlük yeri tabanında saklanan merilerin doğruluğu ye tutarlılığı anlamına gelir. Modern veri tabanı sistemlerinde, Teri tabanının bütünlüğünü sağlama işinin kullanıcılara bırakılması yerine bir bütünlük alt sisteai tarafından yapılaası daha uygundur. Bununla beraber bugün ilişkisel yeri tabanı yönetim sistemlerinin (YTYS) çoğu bir bütünlük alt sistesi sağlamaktan yoksundur. Bu tezde, ilişkisel YIYSlerden BAP ye Embedded SQL için iki bütünlük sistemi geliştirilmiştir. Her iki alt sistemde ilişkisel Eodelin yapısal bütünlük kuralları, yani Nesne Bütünlük Kuralı t© ilgi Bütünlük Kuralı yerine getirilmektedir. Dahası, ait sistemler ilişki bütünlük kuralınca gereken günleae yayma işlemini d® otomatik olarak yapmaktadır. Bütün bunlar, verilerin Hesne-îlişki modeliyle tanuslanaası ye onun sengin anlaşsa! yapısının kullanılmasıyla aüBîkün olmuştur. Embedded SQL için bütünlük kısıtlamalarının.tan ıssianaas in ı sağlayan bir dil de gerçekleştirilmiştir. - v -Bütünlük kıs atlamalar m in sağlanması ve otomatik günlere yayana işlemi sorguları değiştirme yöntemiyle yapılmaktadır. anahtar kelimeler : ?eri tabanı, ?®ri tabanı yönetim sistemi, ilişkisel veri tabanı, ilişkisel yeri tabanında bütünlük, Embedded SQL, HAP ilişkisel ?TYS, sorgîi değiştirme, Nesne-ilişki modeli. - Tl
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESISM AHD IMFLIM1MTAT10N OE TWO INTEGRITY SUBSYSTEMS FOE THE RELATIONAL DBMSs: R â P AND EMBEDDED SQL CIİSGIL, Ibrahim M.S. in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Asuman Doğaç September, 1987, 234 pages Integrity in a database system isplies the correctness and the consistency of the data stored in the database. In modern database systems, we would expect an integrity subsystem to provide the intgerity of the database instead of leaving this task to the users. However most of the relational database management systems (BBMSs) today -fail to support an integrity subsystem. In this thesis, two integrity subsystems developed for the relational DBMSs RAP (Relational Associative Processor) and Embedded SQL (Structured Query Language) are presented. In both of the intgerity subsystems., the inherent integrity rules of the relational model, that iss the entity integrity rule and the referential integrity rule are handled by the systesa. furthermore, the integrity subsystems handle the update propagation necessitated by the referential integrity rule automatically. This is saade possible by defining the data in the Entity-Relationship Model and ©aking use of its rich semantics. For the Embedded SQL a language for defining the explicit integrity constraints, is also implemented. - 111 -The enforcement of integrity constraints and the automatic update propagation are achieved through query modification.