Investigation of the effects of Kayabaşı series capacitors on 380 KV Turkish power system
  1. Tez No: 1261
  2. Yazar: SERDAR TÜMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: seri kapasitör, senkronaitı rezonans, doğrusal karakteristikte olmayan direnç, çift aralıklı koruma düzeneği, geçici rejim kararlılığı. - iv
  7. Yıl: 1987
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET KAYABAŞI SERÎ KAPASİTÖRLERİNİN 380 fcV TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜMER, Serdar Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nevzat ÖZAY Eylül 1987, 110 Sayfa Türkiye elektrik sisteminde, doğuda üretilen enerjinin, fazla kayba uğramadan uzun mesafeler taşınarak, batıdaki yük merkezlerine iletilmesinde, seri kapasitörlerin kullanılması yoluna gidilmiştir. Bu kapasitörlere son ilave Kayabaşı seri kapasitör ler idir. 3u çalışmada Kayabaşı seri kapasitörierinin Türkiye elektrik sistemi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmalar, Kangal türbin jeneratörü için senkronaitı rezonans riskinin araştırılmasını, kapasitörlerin korunmasında kullanılan doğrusal karakteristikte olmayan dirençlerin termik dayanımlarının bulunmasını ve sistemin geçici rejim kararlılık analizlerini içermektedir - Araştırmalarda ana araç olarak Elektromanyetik Geçici Rejim Programı CEMTP) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
AB STR AC INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF KAYABAŞI SERIES CAPACITORS ON 380 kV TURKISH POWER SYSTEM TÜMERf Serdar M.S. in E.E.Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nevzat ÖZAY September 1387 r 110 Pages Because of the large amounts of power that has to be transferred from east to western parts of Turkey over long distances f series capacitors have been utilized on many tie-lines in the Turkish 380 k¥ EKV system. The latest addition to these capacitors are the Kayabaşı series capacitors. In this study r effects of these capacitors on Turkish power system are investigated. Studies are focused onto the analysis of subsynchronous resonance problem for the Kangal power plant, determination of thermal capabilities of protective non-linear resistor elements of capacitors and the transient stability analysis of the system. The Electromagnetic Transient Program (SMTP) is widely used as the basic tool for the investigations» Key words; series capacitors r subsynchronous resonance (SSR)r non- linear resistor units f dual-gap protection scheme r transient stability. - xii -