Lise II. sınıfta okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarının form ve muhteva yönünden değerlendirilmesi
A case on the books of religious culture and moral knowledge for high school II regarding to forms and contents
  1. Tez No: 126210
  2. Yazar: SERPİL KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHAMMED ŞEVKİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitapları, Muhteva ve Form, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
II LİSE ILSINIFTA OKUTULAN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERS KİTAPLARININ FORM VE MUHTEVA YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ (ÖZET) Ders kitapları eğitim için çok önemli bir araçtır. Bu sebeple muhtevası ve formuyla bilimsel ölçütlere uygun olmalıdır. Bu araştırmanın amacı, Lise II DKveAB ders kitaplarının bilimsel ölçütlere uygun olup olmadığını ortaya koymaktır. Bunun için önce kitapların sahip olması gereken özellikler, Lise II sınıfta okuyan gençlerin gelişim özellikleri belirlendi. Bu çerçevede de lise II. sınıf DKveAB ders kitapları hakkında öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini almak için iki adet anket formu hazırlandı. Lise II.sınıf DKveAB ders kitabıyla ilgili olarak, Kayseri'deki on iki okulda öğretmen ve öğrencilere anket uygulaması yapıldı. Anketten elde edilen veriler bilgisayara yüklendi ve veriler işlendi. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; araştırmanın temel problemi tespit edilerek; araştırmanın amacı, önemi sınırlılıkları, hipotezleri ve varsayımları belirlendi. Daha sonra araştırmada takip edilen yöntem ortaya konuldu. İkinci bölümde; ders kitaplarında bulunması gereken özellikler belirlendi. Üçüncü bölümde genel olarak lise sınıfındaki öğrencilerin gelişim özelliklerine yer verildi. Dördüncü bölümde anket sonuçlarından elde edilen veriler değerlendirildi. Beşinci bölümde ise yapılan yorumlar hakkında genel sonuçlara varıldı ve önerilerde bulunuldu. Araştırmanın sonucunda; DKveAB ders kitapları biçim ve tasarım, dil ve anlatım, hazırlık çalışmaları ve değerlendirme soruları, ayet ve hadislerin doğru ve uygun kullanılması konusunda yeterli sayılabilecek özelliklere sahip olduğu tespit edildi. Kitapların öğrencileri araştırmaya yönlendirme, öğrencinin düşünce gelişimine katkıda bulunma, önemli görülen yerlerde vurgulama yapma, dersin ve ünitenin amaçlarına yer verilmesi hususunda fazlaca yeterli olmadığı görüldü. Ayrıca kitaplarda dersin anlaşılmasını kolaylaştıran unsurlardan resimlere, örneklendirmeye ve okuma parçalarına yer vermekle birlikte, tablo ve grafiklere yer verilmediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Ill A CASE STUDY ON THE BOOKS, OF RELIGIOUS CULTURE AND MORAL KNOWLEDGE FOR HIGH SCHOOL II REGARDING TO FORMS AND CONTENTS (ABSTRACT) Course books are very important tools for education. Because of this, they must be suitable for scientific criteria with their contents and forms. This research's aim is to introduce whether of Culture of Religion and Knowledge of Moral of books for high school II are suitable for scientific criteria or not. Firstly, the features that books must have and youths's improvement were determined. Two questionaires were prepared in order to get thoughts of students and teachers about these books. And these questionaires were applied on students and teachers in twelve schools in Kayseri. This datum was loaded into computer. This study consist of five chapters. In the first chapter; the main problem of the research, the aim of the research and hypothesis, limits and importance of research were introduced. And then the methodology of the research was introduced. In the second chapter, features that boks must have were introduced. In the third chapter; features of high school students' developement were introduced. In the fourth chapter; results of the questionaires were presented and evaluated. In the fifth chapter; evaluations and conclusions with some suggestions were made. Result of the research, it was understood that the books on Culture of Religion and Knowledge of Moral, are convenient from the point of view of form, language, description, preperation work, comprehension questions, verse and hadits wage. But also it was understood that these books are not convenient enogh from the point of view of encouraging students to search and emphisizing the important subjects. Furtharmore, it was established that there are components illustrating and reading passages but there aren't any graphics and drills. Key Words; Course Books, Contents and Form, Culture of Religion and Knowledge of Moral.