Karanlığın yüreği adlı romana yeni tarihsel bir yaklaşım
A New historicist approach to heart of darkness
- Tez No: 126211
- Danışmanlar: PROF.DR. TATYANA KİRİLLOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Tarihselcilik, Kolonyalizm, Emperyalizm, Viktorya Dönemi, Evrim III, New Historicism, Colonialism, Imperialism, Victorian Age, Evolution II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Romanlar yüzyılı olarak bilinen 20. yüzyıl aynı zamanda çatışmaların, kitlesel cinayetlerin ve sömürgelerin yüzyılı idi. Yüzyılın sonlarına doğru Avrupa ülkeleri arasındaki Afrika, Güney Amerika ve Doğu'yu paylaşma yarışı en hızlı seviyesine ulaşmıştı. Yine o dönemde Avrupalıların işlediği cinayetleri ve sömürge faaliyetlerini övmek ya da eleştirmek amacıyla bir çok şiir ve roman yazılmıştı. Polonya asıllı İngiliz yazar Joseph Conrad'ın başyapıtlarından biri olan Karanlığın Yüreği'nin emperyalizmi veya daha yumuşak bir ifadeyle kolonyalizm adı verilen olguyu eleştirdiği mi yoksa övdüğü mü hala tartışılan bir husustur. Bu yüzden biz, bu çalışmada Conrad'ın adı geçen eseri hakkındaki kitaplardan, makalelerden, onun biyografisinden ve Kongo'da bulunduğu sıralarda tuttuğu Kongo günlüğünden yararlanarak Conrad'ın kolonyalizm hakkındaki düşüncelerini ortaya koymaya çalıştık. Ancak Conrad hakkında nihai bir fikre vardığımızı söylememiz mümkün değildir çünkü edebiyatın insanlara cazip gelmesinin bir sebebi de edebi eserlerin sonsuz sayıda yoruma fırsat tanımasıdır. Edebi araştırmalarda son yıllarda ortaya çıkan bir akım olan Yeni Tarihselciliğe yeni bir tür tarihselcilik adı da verilir çünkü Yeni Tarihselcilik Eski Tarihselciliğin görüşlerine karşı çıkar ve tarihin ve yazarın biyografisinin edebi eserleri incelemede yanılmaz rehberler olduğu fikrine katılmaz. Conrad'ın görüşünü ortaya koymaya çalışırken, eserin Yeni Tarihselci bir eleştirisini de yapmaya çalıştık. Bunu yaparken Yeni Tarihselcilerin, aşkın bir insan doğası olmadığı ve bu yüzden kendi zamanın ötesine geçen bir edebi eser de olamayacağı görüşünü aklımızdan çıkarmadık.
Özet (Çeviri)
The 20th century, the century of novel, was also the century of atrocities, exploitations and mass murders. Towards the end of the century, the race to share Africa, South America and the Orient was at its highest acceleration. During that period, several poems and novels were written either to advocate European murders and exploitations or to criticize them. It is, however, still a disputable subject whether Polish born British author Joseph Conrad's masterpiece Heart of Darkness advocates or criticizes imperialism, and by implication colonialism. This study, therefore, aims to reveal Conrad's position against colonialism by referring to articles and books on Conrad, Conrad's Congo diary and his biography. We, however, do not claim that we have reached a final opinion on Conrad's masterpiece because we are aware of the fact that one of the most attractive aspects of literature is its capacity to produce infinite interpretations. One of the most recent movement in literary criticism is New Historicism. It is called the newer kind of historicism and is claimed to oppose the principles of old Historicism in that New Historicism does not accept the history and the biography of a given author as infallible guides to analyze literary texts. Besides trying to analyze position against colonialism we have also tried to do a new historicist reading of Heart of Darkness, bearing in mind one of the major motto of New Historicism which maintains that there is no transcendental human nature so there is no literary text which transcends its own time.