1923-1945 Dönemi Türk romanında sosyal gerçekçilik
Social realism in the Turkish novel during the 1923-1945 period
- Tez No: 126221
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MÜMTAZ SARIÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Realizm/Gerçekçilik. Sosyal realizm/gerçekçilik, Türk Romanı, Realism, Social Realism, Turkish Novel
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
III ÖZET 1923-1945 DÖNEMİ TÜRK ROMANINDA SOSYAL GERÇEKÇİLİK Bu çalışmada, 1923-1945 yıllan arası Türk romanı, sosyal gerçekçilik anlayışı bakımından incelendi. Amaç, sosyal gerçekçi estetiğin, doğuş ve gelişme zemini olan bu süreç içindeki algılanışını tespit etmektir. Dönemin incelenmesi sırasında mümkün olduğunca objektif metotlar kullanılmıştır. Tezin bölüm başlıkları şöyledir: 1. Batı Edebiyatlarında ve Türk Edebiyatında Gerçekçilik ve Sosyal Gerçekçilik 2. 1945,e Kadarki Türk Edebî Sosyal ve Siyasal Hayatına Genel Bir Bakış 3. 1923-1945 Dönemi Türk Romanında Sosyal Gerçekçiliğin Yansıması Olan Eserler. Sosyal gerçekçilik, gerçekçiliğin alt koludur. Bu başlıklardan da anlaşılacağı üzere öncelikle sosyal gerçekçi sanat ve estetik anlayışının Batı ve Türk edebiyatlarındaki durumu tespit edildi. Daha sonra ise Tanzimat'ın İlânından 1945'e kadarki sosyal, siyasal ve kültürel ortam belirlenip bunların sosyal gerçekçi olarak adlandırılan romanlara nasıl yansıdığını incelendi. Neticede bu süreç içindeki sosyal gerçekçi romanların anlayışın Batı'daki durumundan yer yer farklılıklar gösterdiği görülse de yine Batı'nın örnek alındığı ve bu romanlarda ülke genelini ilgilendiren sosyal problemlerin işlendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT SOCIAL REALISM IN THE TURKISH NOVEL DURING THE 1923-1945 PERIOD In this study we investigated the Turkish Novel from the point of social realism between the years 1923-1945. The aim is to determine how this process in which the social realistic aesthetics emerged is percieved. In the analysis of the period objective methods were used. The titles of the chapters are as following: 1. Realism and Social Realism in Western and Turkish Literature. 2. A general glance at the Turkish Literary, Social and Political life up till 1945. 3. The works reflecting Social Realism in Turkish Novel during the 1923-1945 period. Social realism is a branch realism. As understood from these titles, the primary focus was on the situation of social realistic art and aesthetic understanding in the Western and Turkish literature. Later, the period from the announcement of the Tanzimat to 1945 was investigated from the point of social, political and cultural situations and then how it was reflected in the novels called social realistic novels. Although there have been some differences between these novels and the ones of the same sort in the Western Literature, it can be concluded that the West has been taken as the model and, similary, the social issues of the country have been dealt with.