Almanya'daki üçüncü kuşak Türk gençlerinin dini tutum ve davranışları -Köln örneği-
Religious attitude and of third generation Turks in Germany -The example of Cologne-
  1. Tez No: 126222
  2. Yazar: İSMAİL GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNVER GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dini tutum ve davranışlar, Dini cemaatler, Göç, Üçüncü kuşak, Religious attitude and behaviours, religious societies, migration, the third generation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Tezimizin konusu Almanya'nın diğer kentlerine göre Türk nüfusunun yoğunluğu, dini cemaatleşme ve hareketliliğin fazla olması gibi özellikleriyle farklılaşan Köln kentinde yaşayan 16-24 yaşları arası Türk gençlerinin dini tutum ve davranışlarım sosyolojik yöntemlerle incelemektir. Bu amaçla bir anket formu hazırlanmış ve evrenimizi temsil edeceğim düşündüğümüz 200 genç ile anket çalışması yapılmıştır. Katılımlı gözlem, gençler ile ve kontrol grubu olarak oluşturduğumuz 30 anne-baba ile yapılan görüşmeler tezin en temel veri kaynağı olmuştur. Araştırmanın amacı Almanya'daki III. kuşak Türk gençlerinin dini inanç, tutum ve davranışlarını tespit etmek, bunlara yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyal çevre sosyo-ekonomik düzey ve eğitim düzeyi gibi değişkenlerin etkilerinin olup olmadığım ve etki derecelerini sosyolojik açıdan incelemektir. Araştırmamızın birinci bölümü teorik, kuramsal çerçeveden, ikinci bölümü ise ankete dayalı uygulamalı alan araştırmasından oluşmaktadır. Araştırmamızda III. kuşak Türklerin I. ve II. Kuşak Türklere göre kendilerini daha çok Avrupalı görmekle birlikte aileden aldıkları geleneksel değerlere de tamamen yabancı olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma yaptığımız bölgedeki III. kuşak Türklerin büyük çoğunluğunun(%43.6) kendilerini orta derece dindar olarak gördükleri, anne-babalarını ise daha kendilerinden daha dindar gördükleri ortaya çıkmaktadır. Gençlerin dini yaşantılarında dini cemaatlerin etkilerinin çok olduğu ve Türkiye'deki dini cemaatlerin Almanya'daki Türklerin dini yaşantılarının şekillenmesinde önemli etkisinin olduğu araştırmamız sonucunda varılan bulgulardan biridir.
Özet (Çeviri)
The subject matter of our dissertation is to investigate by using sociological methods the religious attitude and behaviors of Turkish youngsters between 16-24 ages in Cologne which is distinguished by its having extensive Turkish population and many religious associations and movements from other German cities. For this purpose a guestionnaire has been prepared and applied to 200 youngsters who are thought to represent the universe of our investigation. The basic data source of data for our dissertation are participated observations and interviews with youngsters and 30 parents who are taken as a checking grub. The purpose of our investigation is to find out from sociological perspective what the religious beliefs, attitudes and behaviors of the third generation Turkish youngsters are, and whether and if they are to what extent the variables like age, gender, level of education, social environment and socio-economical level effect these beliefs, attitudes and behaviors. Our investigation consists of two parts. The first part involves the theoretical frame. The second part consists in the field investigation based on the guestionnaire. The conclusion we have reached at the and of the investigation is this: Compared to the first and second genarations, the third generation Turks are not entirely alien alien to traditional values they have inherited from their families though they feel themselves more European. We have also found out that a remarkable part of the third generation Turks in our investigation area (%43.6) say themselves to be religious at the intermediate level whereas they say their families to be more religious than themselves. İn our investigation another datum we have reached is that religious societies have important effects on the religious life of the Turks, especially on youngsters, in Germany.