Türk milli eğitiminde ilköğretim denetim sisteminin işleyişi ve denetmen yetiştirme programlarının etkililiği (Kayseri ili örneği)
The Performing of primary school supervision system in Turkish national education and the efectiveness of supervisor training programs (Kayseri sample)
- Tez No: 126237
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Denetmen, İlköğretim Denetim Sistemi, Denetmen Yetiştirme Programı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
II TÜRK MİLLİ EĞİTİMİNDE İLKÖĞRETİM DENETİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ VE DENETMEN YETİŞTİRME PROGRAMLARININ ETKİLİLİĞİ (KAYSERİ İLİ ÖRNEĞİ) ÖZET Bu araştırma, ilköğretim denetmenlerinin yetiştirme programlarının işbaşında, görevlerine yerine getirirken, ne düzeyde etkili olduğunu ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bunun için elde edilen verilerle, denetmenlerin görevlerini yaparken göstermiş oldukları yeterlilik düzeyleri, denetmenlerin, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Denetmenlerin işbaşında ne derece yeterli olduğu bilimsel metotlar çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma için ilk önce yerli ve yabancı kaynaklardan literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın evereni Kayseri ili ve ilçelerinden random (tesadüfi) örnekleme yöntemi ile seçilen okul yöneticileri ve öğretmenler ile Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan tüm ilköğretim denetmenleri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem grubu 50 ilköğretim denetmeni, 152 okul yöneticisi ve 698 öğretmenden oluşmaktadır. Deneklere dağıtılan 923 anketten, 900 deneğin anketi geçerli kabul edilerek, bu anketlerin verileri analiz edilmiştir. Değerlendirme ile ilgili bilgi toplamak amacı ile araştırmacı tarafından, deneklere anket dağıtılmış ve geri dönüşü sağlanmıştır. Uygulama sonunda deneklerden toplanan veriler bilgisayara işlenmiştir. SPSS programı ile çözümlenerek verilerin aritmetik ortalama, standart sapma, frekans, yüzde ve varyans analizleri analizleri yapılmış, elde edilen bulgular tablolara aktarılarak yorumlanmıştır. Verilerin analizi sonucunda denetmenlerin görevlerini gerçekleştirmedeki yeterlilikleri konusunda, denetmenlerin, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri arasında farklı görüşlerin olduğu belirlenmiştir. Denetmenler işbaşında, tüm görevler içinIll kendilerinin“çok”yeterlilik gösterdiklerini belirtmelerine rağmen, okul yöneticileri çoğunlukla“orta”düzeyde ve öğretmenler de çoğunlukla, denetmenlerin“az”düzeyde yeterlilik gösterdiklerini ifade etmişlerdir. Araştırma sonuçlan ile denetmenlerin işbaşında bazı görevleri yerine getirmede yetersiz kaldıkları saptanmıştır. Denetmenlerin ankette belirttikleri ve özellikle mesleki rehberlik ile ilgili alanlarda hizmet içi eğitim kurslarına katılmaları önerilebilir. İlköğretim denetmenlerinin mesleki bilgi ve becerilerde görülen eksikliklerin çeşitli eğitim programlan ile giderilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV THE PERFORMING OF PRIMARY SCHOOL SUPERVISION SYSTEM IN TURKISH NATIONAL EDUCATION AND THE EFFECTIVENESS OF SUPERVISOR TRAINING PROGRAMS (Kayseri Sample) ABSTRACT The research aims to find out to what extend the training programs of supervisors in primary education are effective while they are in charge. For this reason, data collected for this aim have been evaluated the level of supervisors“ performed competence in charge, the opinions of supervisors, school administrators and teachers comparetively. Firstly, literature scanning was formed by searching domestic and foreign resources for the study. Randomly selected scool administrators, teachers and primary school supervisors of National Education Directorate in Kayseri and its towns are the subjects of the research. 50 of the subjects are primary school supervisors, 152 of them are school administrators and 698 of them are teachers. Out of 923 questionnaires which were send to the samples, 900 have been found valid and acceptable and the data of these questionnaires have been analysed. The questionnaires have been taken to the subjects by the researcher and taken back in the same way in order to collect data related to evaluation. Data collected from the subjects are registered using a computer and avarage standard deviation frequency, percentage and variance analysis were obtained by using SPSS computer programme and later these numerical results have been interpreted demostrating them on tables. As a result of the analysis of data it was found that there are different opinions in the field of supervisors' effectiveness among supervisors, school administrators and teachers' opinions. Although supervisors found themselves ”very satisfactory“, school administrators usually found them ”fairly satisfactory“ and teachers usually found them ”little satisfactory". Through the results of research it is fixed that supervisors are insufficient while they are performing some duties. It can be suggested supervisors should attend in- service training stated by themselves on the questionnaire especially in professional guidance.training stated by themselves on the questionnaire especially in professional guidance. Primary school supervisors should be educated to complete their lack of knowledge and skills at some kinds of education programs. Word Keys: Supervisor, Primary School Supervision System, Supervisor Training Programs.